Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İran Meclisi, Ahmedinejad’ı DMTK’dan çıkarmak istiyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İran Parlamentosu Muhafazakar Grup Lideri Gulam Ali Cafer, Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi’nden (DMTK) çıkarılmasını istedi.

Caferi dün yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi, “Ahmedinejad görevinini kötüye kullanmadan dolayı komisyondan atılmalıdır.”

“Mahkemeye havale etmek lazım”

Ahmedinejad’la ilgili denetim kurulu raporlarının parlamento çatısı altında tartışmaya açılmasını isteyen rapora işaret eden Caferi “Ahmedinejad’ın işlediği suçların parlamentoda alenen tartışılması gerekli değil. İşlenen suçlarla ilgili karar alınabilmesi için konuyu mahkemeye havale etmek lazım” dedi.

İran milletvekillerinden biri devlet mallarını kötüye kullanma cezası alan Ahmedinejad’ın DMTK’den çıkarılması gerektiğini söyledi. Bu açıklama, milletvekillerinin Eski Cumhurbaşkanı’nın devralmakla suçlandığı parayı geri ödemesini zorunlu kılan kararından sonra geldi.

Mali suçlar İran Meclisi’nde tartışıldı

Öte yandan İran Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Golam Rıza Tacgerdun geçen hafta yaptığı açıklamada İran Meclisi’nin Ahmedinejad’ın işlediği mali suçlar konusunun İran Meclisi’nde tartışıldığını söyledi.

Bilindiği gibi Ahmedi Necad 2009 yılında petrol ürünleri ithalindeki usulsüzlükler ve petrol gelirlerinden hazineye para aktardığı suçlamasıyla yaklaşık 3.5 milyar dolar zararı iade etmeye mâhkum edilmişti.

Tacgerdun yaptığı açıklama İran Parlamento Başkanı Ali Laricani’nin ilgili raporu görmezden geldiğini söyleyerek Meclis Ahmedinejad’ın işlediği bu suçlarla ilgili karar alacağını hatırlattı.

Ahmedinejad DMTK’ya yeniden seçildi

İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney Ağustos ayında, siyasi hayatının sonuna gelen Ahmedinejad’ı DMTK’ya yeniden seçmişti. Bu karar hakkında Gulam Ali Caferi şunları söyledi, “Ahmedinejad bu göreve seçildiğinde henüz suçu sabit değildi. Ancak şu anda şartlar değişti, bu nedenle komisyondan çıkarılması gerekir”

Davaların komisyonla alakası yok

DMTK Sekreteri Muhsin Rızai ağustos ayında Ahmedinejad’ın söz konusu komisyona hakkında açılmış bir dava varken yeniden seçilmesiyle ilgili soruya şöyle cevap verdi; “Açılmış şahsi davalar bu komisyonla alakası yoktur”

Ahmedinejad’ın yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi 2015 yılında 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Yine diğer bir yardımcısı Hamid Bekai de yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanmış ve açlık grevinin girdikten sonra üç ay önce kefalet karşılığı serbest bırakılmıştı.

Ahmedinejad’an bir açıklama gelmedi

Diğer taraftan konuyla ilgili Ahmedinejad’ın basın bürosundan bir açıklama gelmedi. Ancak sosyal medyada dolaşan bir videoda Ahmedinejad yandaşlarına yönelik kovuşturmayı siyasi olarak nitelendirdiği görülüyor.

Konuyla ilgili başsavcı Muhammed Caferi Abadi ise Ahmedinejad ve yandaşlarını sosyal medya hesaplarındaki açıklamalarıyla yargı üzerinde baskı yapmakla suçladı.