Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

CIA belgeleri: İran, ABD’nin Körfez’deki çıkarlarına zarar vermek için Ladin’e yardım teklif etti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA), 2011’de ABD Deniz Kuvvetleri tarafından el-Kaide lideri Usame bin Ladin’in evine yapılan baskında ele geçirilen 470 bine yakın dosyayı kamuoyu ile paylaştı. O zamanlar basın raporlarında bu belgelerden ‘bilgi hazinesi’ olarak bahsediliyordu.

CIA Direktörü Mike Pompeo, “el-Kaide’ye ait mektupların, videoların, ses kayıtlarının ve diğer materyallerin kamuyla paylaşılması, Amerikan halkının bu terör örgütünün plan ve eylemleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlıyor” dedi.

18 bin özel belge

Paylaşılan belgeler arasında, Ladin’in oğlu Hamza bin Ladin’e ait kayıtlar, 79 bin ses dosyası, 10 bin video kaydı ve aralarında Usame bin Ladin’in günlüğünün de olduğu 18 bin özel belge var.

İngiliz The Guardian gazetesindeki habere göre, CIA tarafından paylaşılan bu belgeler, İran ile el-Kaide arasında yakın bir ilişki olduğunu doğruluyor.

Bu belgeler, İran’ın örgüte finans desteği, silah yardımı ve Lübnan’daki Hizbullah kamplarında el-Kaide üyelerini eğitmek için teklif sunduğunu ortaya çıkardı. Belgelere göre bu teklif, el-Kaide’nin, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerindeki ABD’nin çıkarlarını vurması karşılığında gerçekleşecekti.

Belgeler Usame bin Ladin’in önceden batı ülkelerine yaptığı ziyaretler den de bahsediyor. Belgelere göre, Usame bin Ladin gençlik yıllarında tedavi amacıyla İngiltere’ye gitti. Bu ziyarette batının dağınık bir toplum olduğunu keşfetti. Ertesi yıl yine İngiltere’ye eğitim amacıyla gitti ve Oxford’da İngiliz Dili okumak için yaklaşık 10 hafta orada kaldı.

Paylaşılan belgelerin özellikle el-Kaide ile yakın bağlantısının olduğu ortaya çıkan ve Suudi Arabistan ile Körfez ülkelerinde terör eylemi gerçekleştirmesi karşılığında örgüte yardım edeceğini söyleyen İran tarafından tepkiyle karşılanması bekleniyor.