Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Soçi’deki konferansa katılacak Suriyeli Kürt temsilciler krize neden oldu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Türkiye, 18 Kasım’da Soçi’de düzenlenmesi kararlaştırılan Ulusal Diyalog Konferansı’na Suriyeli Kürt temsilcilerin davet edilmesinden endişe duyduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Rus ve Türk yetkililerin konuyu görüştüğünü ve sorunun derhal çözüme ulaşması için toplantılar düzenlediklerini belirtti.

Ceyş’ül İslam liderlerinden Yüksek Müzakere Komitesi (HNC) üyesi Muhammed Alluş, Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan 33 askeri siyasi oluşumun bulunduğu listede Şam tarafından desteklenen partilerin bulunduğunu açıklaması nedeniyle Suriyeli muhalifler konferansa katılmayı reddetti.

Türkiye merkezli Suriye Ulusal Koalisyonu (SNC) konferansın Suriye’deki siyasi geçişte uluslararası iradeyi ve Birleşmiş Milletler’in Cenevre’deki siyasi rotasını temsili amaçladığını duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hasan Ruhani ile Tahran’da yaptığı görüşmelerde Suriye’de iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin sürdürüleceğini vurguladı. Putin “”Dünyaya, bölgesel meselelerin diğer ülkelerin müdahalesi olmadan da çözülebileceğini gösterdik” ifadelerini kullanarak Moskova ve Tahran’ın olumlu adımlar attığını vurguladı.

Ruhani da yaptığı açıklamada özellikle Astana müzakereleri ile ilgili olarak Suriye’de Rusya-İran işbirliğinin devam etmesinin önemini vurguladı. Bölgesel sorunların ve uluslararası krizlerin çözümündeki işbirliğin önemine atıfta bulundu.

Putin dün İran, Rusya ve Azerbaycan arasındaki üçlü zirveye katılmak için Tahran’a gitti. Rusya lideri, İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney ile yaptığı görüşmelerde Suriye ve İran’ın nükleer silahlarını gündeme taşıdı.