Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rusya’nın Soçi Kongresi’ne Kürtleri davet etmesine Türkiye’den itiraz | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rusya Suriye’deki kürtlerin de dahil olduğu 33 grup ve siyasi partiyi bu kongreye davet ederken Rus delegasyonu başkanı Aleksandır Lavrentyev kongreye katılmayanların anayasal reform sürecinin dışında kalacağını belirtti. Ankara, Kürt tarafının katılımını reddetti. Rusya ise, bu konudaki umudunu koruyarak, konumlarını etkilemek için uluslararası ve bölgesel güçlerle katılımlarını görüşmek istiyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov dün yaptığı açıklamada, Rusya’nın Müzakereler Yüksek Komisyonu’nun kararını artık reddetmeyeceğini söyleyerek, “İlgili tüm taraflarla birlikte çalışmaya ve bu konuyu tartışmaya devam ediyoruz” dedi.

Cenevre’yi göz önünde bulunduracağız

Ryabkov, “Muhalefette gerçek etkisi olan bu kuvvetlerle işbirliği içinde, önceki tur müzakerelerde Cenevre’de formüle edilen başlangıçları açıkça göz önüne alacağımız bir yönde hareket edebileceğiz” ifadelerini kullandı.

Halkın İstek Partisi Başkanı ve aynı zamanda Moskova Platformu Başkanı olan Kadri Cemil, resmi bir açıklama ile kongredeki konumunu dile getirdi. Kongreye katılmak için resmi bir davet almadığını belirten Cemil, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın resmi web sitesinde yayınlanan listede sadece parti isminin yer aldığını söyledi.

“Diyalog sürecine katkıda bulunacak her çalışma destek veririz”

Kongre ile ilgili nihai konumunu belirlemek için henüz çok erken olduğuna ifade eden Cemil, 2254 sayılı karar ve Cenevre sürecine istinaden, siyasi sürecin ilerlemesine katkıda bulunacak herhangi bir diyalog adımını destekleyeceğini dile getirdi. “Kongrenin Suriye topraklarında olmasını tercih ederdim” diyen Cemil, koşulların kendisine uygun olması durumunda, başka yerde yapılmasının da sorun olmadığının altını çizdi.

Kahire Platformu, Rusya’nın Suriye’deki siyasi geçiş süreci için kongre çağrısında bulunmasını memnuniyetle karşıladı.

RIA Novosti’ye konuşan Moskova Platformu üyesi Faris el-Halid, “Uluslararası kararlar altında siyasi geçiş ve operasyonları gerçekleştirmek için yapılan her kongrede varız” diye konuştu.

‘Suriye’nin Yarını Hareketi’nin Başkanı Ahmed el-Cerbe, “Muhalefetin Suriye hükümeti ile oturup, ülkedeki krize siyasi bir çözüm bulması gerekir” dedi.

Rusya’nın desteklediği Ulusal Diyalog Kongresi’ni destek verdiğini belirten Cerbe, “Suriye halkının tüm unsurları katılacak” diye konuştu.

Soçi Kongresi’ne katılması için davetiye gönderilmediğini doğrulayan Cerbe, onun hakkında Astana toplantısında sadece sözlü konuştuklarına vurgu yaptı.

Ceyşul İslam, kongereyi reddetti

Ceyşul İslam’ın lideri ve Müzakereler Yüksek Komisyonu üyesi Muhammed Alluş dün yaptığı açıklamada, “Devrim, rejim ve rejim arasındaki bu kongreyi reddetti” diye konuştu. Alluş, listede üyesi olduğu Müzakereler Yüksek Komisyonu’n ismini görünce şaşırdıklarını da dile getirdi.
Astana’da bulunan muhalefet heyetinde yer alan bazı kaynaklar Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, “Astana’da tanıştığımız bütün delegasyonlar, resmi davetiyemiz olmaksızın Ulusal Diyalog Kongresi konusuna değindiler” ifadelerini kullandılar.

George Sabra: Rusya başarısız oldu

Diğer taraftan, Ulusal Koalisyon ve Komisyon üyesi olan George Sabra, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Basın Birimi ile yaptığı açıklamada, “Biz, siyasi müzakere yolu olarak Cenevre ile ilgileniyoruz. Ruslar, Cenevre süreci yerine geçmesi için, Astana’yı kullanarak siyasi süreci ele geçirmeye çalıştı. Ancak başarısız oldular. Şimdi, uluslararası referanslardan uzak olarak, siyasi bir yol açmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

PYD’nin toplantıya çağrılması kabul edilemez

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın dün düzenlediği basın toplantısında, “PYD ve YPG, PKK terör örgütünün uzantısıdır. Astana toplantısına davet edilmesi kabul edilemez” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, önceki akşam Demokratik Birlik Partisi (PYD), Suriye Kürt Ulusal Konseyi gibi Kürt parti ve grupları da dahil, kongreye davet edilenlerin bir listesini yayınladı.

İdlib’de gözlem çalışmaları devam ediyor

Kongre konusundaki temaslar devam ederken, Türk Ordusu, Astana’dan önceki toplantılarda Rusya ve İran ile imzalanan, Suriye’deki ‘çatışmasızlık bölgesi’ anlaşması çerçevesinde İdlib’de gözlem noktaları kurmak için hareketlerini sürdürüyor.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, dün inceleme ve denetleme amacıyla İdlib’in karşısındaki Hatay’a gitti. Hatay’daki birliklerde denetlemelerde bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar’a, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz eşlik etti.