Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Mayardit, Sudan’da | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, iki gün süren Sudan ziyaretinde resmi temaslarda bulunmak üzere mevkidaşı Ömer el-Beşir ile başkent Hartum’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya geldi.

İki lider yapılan görüşmede iki ülke arasındaki tüm sorunları çözmeye, bir dizi işbirliği anlaşması imzalayarak ilişkileri güçlendirmeye ve ülkeleri arasındaki gerilimi sona erdirmeyi amaçlayan mevcut anlaşmaları etkin hale getirmeyi hedefliyor.

Anlaşma sağlandı

Görüşmeler sonrası iki Devlet başkanının dün Hartum’da düzenledikleri ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Beşir, iki hükümet içinde en iyi seçeneğin ilişkileri güçlendirmek olduğunu belirtti. Mayardit ile ülkelerindeki silahlı muhalefetin siyasi ve askeri faaliyette bulunmasına engel olacağı konusunda anlaştıklarını bildiren Beşir, ülkesinin ikili ilişkiler düzeyinde Güney Sudan’da barış ve istikrarı destekleme konusunda elinden geleni yapacağını belirtti.

“Yeni bir geleceğin temeli oluşturulacak”

Mayardit ise Beşir’le yaptığı görüşmelerin ileriye yönelik bir yol haritası belirlediğini ifade etti. Sudan’ın barış ve güvenliği tehdit eden muhalif hiçbir grubu ülkelerinde barındırmayacaklarına dair vaatte bulunan Devlet Başkanı Mayardit, “iki ülkenin de halkı için yeni bir geleceğin temelinin oluşturulduğunu” söyledi.
Ekonomik açıdansa iki ülke, Güney Sudan’daki çatışma ve savaşla kesilmiş olan petrol alanlarının yeniden canlandırılması için çalışma kararı aldı.

Petrol borçları ödenecek

İki ülke arasındaki petrol tartışmalarının patlak vermesinden bu yana ilk kez yapılan görüşmede Mayardit, Sudan’ın Güney Sudan’daki petrolün ihracatı için yapılan ödemelerden kaynaklanan borçlarını ödeme yetkisini üstlendiğini bildirdi.

İki ülke yeni güvenlik düzenlemelerinin tamamlanması, ardından bu düzenlemelerin uygulanması ve daha sonrasında aralarındaki sınır noktalarının yeniden açılması için adımlar atılacağını ifade etti.

İki ülke de isyancılara destek vermeyecek

Sudan ve Güney Sudan arasında imzalanan 9 anlaşma, Güney Sudan’ın petrolünü Sudan üzerinden transfer etmesi ve iki tarafın, ülkelerindeki isyancıları desteklememesi maddelerini içeriyor.
İki Hükümet, 31 Aralık’ın sonuna kadar imzaladıkları tüm anlaşmaların uygulanacağını kaydetti.