Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Trump, Asya turuna uyarılarla başladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Başkanı Donald Trump, 12 gün sürecek Asya turunun ilk durağı Japoya’nın başkenti Tokyo yakınlarındaki ABD’nin Yokota Hava Üssü’nde yaptığı konuşmada, ABD’nin asla geri adım atmayacağını, halkını ve özgürlüğünü korumaya hazır olduğunu belirterek Kuzey Kore’ye gönderme yapan Trump, “Kimse, hiçbir diktatör, rejim ve ulus, Amerika’nın iradesini hafife almamalı” uyarısında bulundu. Geçmişte bunun zaman zaman yaşandığına dikkat çeken Trump, “Bu onlar için hoş olmadı, değil mi? Asla boyun eğmeyeceğiz, asla tereddüt etmeyeceğiz ve bağımsızlığımızı savunmaktan asla çekinmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Trump’ın, “Kuzey Kore, ülkemiz ve dünya için büyük bir sorun ve bunu çözmek istiyoruz” şeklindeki ifadeleri, Asya turunun diplomatik görüşmelerinde Pyongyang’ın en önemli gündem maddesi olacağını gösteriyor.

Trump, başkanlık uçağı Air Force One’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kısa süre içinde Kuzey Kore’yi terör destekçisi ülkeler listesine ekleme ihtimali konusunda bir karar vereceğiz şeklindeki daha önce yaptığı açıklamanın ardından Trump yönetiminin, ‘tam zayıflık’ dediği yıllardan sonra meseleyi ele alma konusunda farklı bir yaklaşım benimseyeceği öngörülüyor. Kuzey Kore halkı ile ilgili bir soruyu ise yönetimden ayrı tuttuğu Kuzey Kore halkının harika insanlar olduğunu söyleyerek yanıtladı.

Trump Asya turu sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüşmeyi istediğini kaydetti. Kuzey Kore konusunda, ‘Putin’in yardımını’ istediğini ve çok sayıda lider ile görüşeceğini belirtmişti.

Bu açıklamalara karşılık Kuzey Kore, Trump’tan ‘pervasız açıklamalar’ yapmayı bırakmasını istedi.

“Pişmanlık için çok geç olur”

Rodong Sinmun gazetesi, artık doğru yolda olmadığını iddia ettiği Trump’ı ‘ahmakça görüşleriyle’ Kuzey Kore’yi ‘ciddi şekilde tahrik etmekle’ suçladı. Açıklamada, ABD, Kuzey Kore’nin iradesini yanlış değerlendirmesi ve pervasızca hareket etmeye kalkması halinde, sonrasında tüm güçlerin sefer edilmesiyle kararlı ve acımasız bir cezayla başa çıkmak zorunda kalacaktır. ABD’nin bunu önleyecek hiçbir enerjisi yok. Sonra pişmanlık duymak için çok geç olur” ifadeleri yer aldı.

Trump iki önemli zirveye katılacak

Eski ABD Başkanı George H. W. Bush’un 1992’deki turundan sonraki en uzun Asya turuna çıkan Trump’ın bu gezisi, nükleer program geliştirmesi konusunda Washington ile Pyongyang arasında sözlü gerilimin tırmandığı bir dönemde gerçekleşiyor. Japonya ile başlayan turda Trump, 7-8 Kasım’da Güney Kore’yi, 8-9 Kasım’da Çin’i, 10-12 Kasım’da Vietnam’ı ve 12-13 Kasım’da Filipinler’i ziyaret edecek. Trump, Vietnam ziyaretinde Danang kentinde yapılacak Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi’ne ve Manila’da Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Zirvesi’ne katılacak.

Washington’un Kuzey Kore’nin iki kez füze saldırısını ucuz atlatan Japonya’nın güvenliğine bağlılığını dile getiren Trump, “Japonya değerli bir ortak ve ABD’nin açık bir müttefikidir” ifadelerini kullandı.

Trump’ın Tokyo’ya gelmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ABD Başkanı Trump’ın Japonya’ya gerçekleştirdiği ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Abe açıklamasında, Başkan Trump ile güven ve dostluğa dayalı ABD-Japonya ittifakını daha fazla güçlendirmek istediğini belirtti. Japonya Başbakanı, ABD Başkanı ile başta Kuzey Kore olmak üzere çeşitli uluslararası zorluklar hakkında konuları ele almak istediğini söyledi.

Trump ile yakın arkadaşlığı bilinen Japon Başbakan, Trump’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından tebrik eden ilk yabancı devlet lideri olmuştu.

New York’daki Trump Tower’da yapılan ilk toplantının ardından iki lider Florida’daki Trump’a ait bir tesiste golf oynamaya gitmişti. Abe’nin şubat ayında ABD’ye yaptığı ikinci ziyarette Trump ile ‘golf diplomasisi’ tekrarlandı.

Son maçın üzerinden geçen 9 ayın ardından liderler, Japonya’daki bir golf sahasında bir araya geldiler. Trump ve Abe maçtan önce üzerinde “Donald Ve Şinzo, İttifakı Daha Da Güçlendirin” yazılı birer şapka imzaladı. Trump’ın iyi vakit geçireceği anlaşılan Japonya ziyaretinde iki lider Pico Taro adlı ünlü Japon şarkıcının katılacağı bir akşam yemeği yiyecekler.

Japonya’da yapılan erken parlamento seçimlerinde ezici bir zafer kazanan Abe, Trump’ın, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a azami baskı uygulayarak, Pyongyang’a karşı askeri seçenekte dahil olmak üzere ‘tüm seçenekleri’ örtülü biçimde destekliyor.

Abe ile sıcak ilişkisi bulunan Trump’ı, daha sonra geçeceği Güney Kore’de ise biraz daha mesafeli bir lider Moon Jae-in karşılayacak.

Analistler bu durumun Trump’ın aksine, “Pyongyang ile uygun koşullar altında diplomatik müzakerelere açık olduğunu” dile getirmesinden kaynaklandığını belirtti.

ABD Hava Kuvvetleri’nin yaptığı açıklamaya göre, Trump’ın bölgeyi ziyaretinin arifesinde ABD B -1B Lancer isimli sesten daha hızlı olan bombardıman uçağının, Japon ve Güney Kore savaş uçaklarıyla tatbikat yaptığı belirtildi.

Öte yandan yerel basına göre, Güney Kore istihbaratı, Kuzey Kore’nin yeni bir füze denemesi yapma ihtimaline karşılık hazırlıklı olunması uyarsında bulundu.

Washington Post gazetesi, Pentagon yetkililerinin, ABD milletvekillerine Kuzey Kore’de nükleer siteleri belirlemek ve güvenliği sağlamak için tek yol olarak ABD’nin karadan müdahale etmesi gerektiğini belirttiği bir mektup gönderdiğini iddia etti.