Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Peşmerge ve Koalisyon, Bağdat ile olan sorunları görüşmek üzere bir araya gelecek! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı Peşmerge Bakanlığı’nın Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Peşmerge Bakanı Kerim Sincari’nin bugün Uluslararası Koalisyon’dan bir heyetle bölgesel ve federal hükümet arasındaki sorunları görüşmek üzere bir toplantı düzenleyeceğini duyurdu. Yaver, bu bağlamda toplantıda geçtiğimiz haftalarda iki taraf arasında askeri çarpışmalara neden olan Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların ele alınacağına dikkat çekti.

Peşmerge Bakanlığı’nın Genel Sekreteri Cabbar Yaver, dün Erbil’de düzenlediği bir basın toplantısında, “Peşmerge Bakanlığı heyeti, Irak Savunma Bakanlığı heyeti ile bugüne kadar 3 görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerde, iki taraf da 7 nokta üzerinde durdu. Bu noktaların birçoğunda aramızda yakınlaşma gerçekleşti. Ancak bazı noktalarda anlaşmazlıklar mevcut…” ifadelerini kullandı. Anlaşmazlığın en önemli noktasının, Savunma Bakanlığı’nın, Bölgesel Yönetimin komşu ülkelerle olan sınırlarına Irak güçlerinin, Peşmerge ile işbirliği yapmaksızın konuşlanması yönündeki ısrarı olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca Irak Savunma Bakanlığı heyetinin, anayasaya müracaat etmeden sunduğu noktaları kabul etmesi için Peşmerge heyetine baskı yaptığı belirtildi. Bu bağlamda Yaver, “Bağdat, bu noktaların uygulanmasında ısrarcı… Bu noktalar üzerinde tartışmanın olmadığını ve bunun müzakerelerin ilkesine aykırı olduğunu vurguluyor.” dedi. Yaver, iki tarafın da, aralarındaki askeri sorunlarla ilgili herhangi bir anlaşmaya varmadığını söylerken, Peşmerge Bakanlığı’nın, yıkım ve hasarların yayılmasına sebep olan askeri çatışmayı önlemek için barışçıl yollarla kurulacak bir diyalog ve çözüm arayışında olduğunu kaydetti.

Savaşın iki taraf arasındaki sorunları çözmeyeceğini belirten Yaver, Irak anayasasının, Irak Hükümetinin halkına karşı askeri güç kullanmasını önlediğini vurguladı.

Yaver, Peşmerge güçlerinin son üç yıl boyunca Irak güçlerinin yanında terörle savaştığını belirtti. Irak güçleri ile askeri herhangi bir sorunları olmadığını söyleyen Yaver, var olan siyasi sorunların iki taraf arasında askeri bir çatışmaya dönüştüğünü kaydetti.

Yaver ayrıca, şimdiye kadar Peşmerge’den 1800 savaşçının, DEAŞ’a karşı mücadelede Bölgesel Yönetim ve Irak güvenliğini savunmak amacıyla hayatını kaybettiğini vurgularken, 10 bin 222’den fazla savaşçının da yaralandığını söyledi.

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri, her alanda ateşkes çağrısında bulunurken, temas bölgelerindeki güçlerin azaltılması, diyaloga başlama ve Peşmerge güçlerinin, federal güçlerle birlikte bu alanlara ortak bir şekilde yeniden konuşlanması çağrısı yaptı. Ayrıca durumun 2014 öncesindeki gibi olmasını talep etti.

Yaver, “Kırmızı çizgimiz yok. Tüm sorunları diyalog yoluyla, anayasaya uygun bir şekilde görüşmeye hazırız. Peşmerge’den büyük bir askeri bölüğün, Irak ordusundan bir bölükle sınır geçişlerine konuşlanmasında muvaffaktık. Bağdat, bu geçişlerde askeri konuşlanma konusunda ısrar ederken, bu geçişlerin idari ve mali konularına müdahale etmemiştir. Fakat görünüşe göre Bağdat, bu alanlarda ve geçişlerde ortak eylem ve ortak kuvvetlerden geri çekildi.” açıklamasında bulundu.

Yaver, Bölgesel Yönetim’in, Bağdat’ı Peşmerge’ye karşı askeri operasyonlardan önce tartışmalı bölgelerde ortak bir konuşlanma hususunda iki taraf arasındaki anlaşma uyarınca hareket etmeye çağırdığını söyledi. Ancak Bağdat’ın, bunu reddederek askeri operasyonları uygulamaya başladığını kaydetti. Irak ve Peşmerge güçleri arasındaki çatışmaların, bugüne kadar Peşmerge’den 60’tan fazla kişinin ölümüne ve en az 150 kişinin de yaralanmasına sebep olduğunu açıkladı. İki taraf arasındaki temas noktalarında gerginliğin hala devam ettiğini söyleyen Yaver, özellikle Zemar’dan Musul’un batısındaki Suriye sınırına kadar olan bölgede, Erbil’in güneybatısındaki Mahmur ve güneyindeki Altınköprü’de gerginliğin hâkim olduğunu vurguladı.