Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Neçirvan Barzani’den İbadi’ye diyalog çağrısı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Bağdat hükümetinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile görüşmek için referandum sonuçlarının iptal edilmesi şartında ısrar etmesine rağmen IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani Bağdat hükümetine anayasal çerçevede diyalog kurma çağrısında bulundu. Barzani, Bağdat’ın IKBY’nin bütçesinin yüzde 17’sini karşılaması durumunda petrol dosyasını Irak merkezi yönetimine teslim etmeye hazır olduklarını söyledi.

IKBY Başbakanı Barzani Irak merkezi hükümetinin 2018 bütçe görüşmelerinde IKBY’nin yüzde 17’lik bütçe payının yüzde 12,6’ya düşürülmesinin görüşüldüğü Bakanlar Kurulu sonrası düzenlediği basın toplantısında, “IKBY Irak ve Bölgesel yönetimi en faydalı ve en iyi yol olan görüşmelere hazırdır. Meselenin askeri yolla çözülebileceğine inanmıyorum. IKBY halkı dahil olmak üzere tüm Irak halkının çıkarlarına dair bir sonuç elde etmek için meselelerin anayasal çerçevede ciddi siyasi görüşmelerin yapılarak çözülmesine ihtiyaç vardır” ifadelerini kullandı.

Irak Bakanlar Kurulu’nun Irak bütçesi için hazırlanan kanun tasarısını onaylamasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Barzani, IKBY’nin bir federal bölge olarak değil ancak vilayetler statüsünde muhatap alındığını kaydetti. Barzani, “Bu, anayasaya aykırıdır. Irak’ta siyasi kavram olarak kullanılan terim Kürdistan Bölgesel Hükümeti’dir. IKBY bu temelde ele alınmalıdır” şeklinde konuştu. Irak Başbakanı Haydar İbadi tarafından denetlenen Irak Maliye Bakanlığı’nın IKBY’yi bütçeye almadığına dikkat çeken Barzani, “Anayasaya göre bütçe onaylanmadan önce bizimle görüşmeleri gerekiyordu. Ancak buna da hiç değinilmedi ve tek taraflı bir kararla bütçe tasarısı Başbakan’a gönderildi” dedi.

Barzani, memur maaşlarının ödenmesi konusunda “Daha önce de belirtmiştik ve yinelemek istiyorum; eğer Bağdat yönetimi memur maaşlarını tarafımızca hazırlanan listeye göre ödemek istiyorsa, buna asla engel değiliz” ifadelerini kullandı.

“Payımız da gönderilirse, tüm petrol gelirlerini teslim etmeye hazırız”

Bağdat’ın IKBY bütçesinin yüzde 17’sini karşılaması talebinde bulunan Barzani, “Eğer anayasal hakkımız olan yüzde 17’lik bütçe payımız da gönderilirse, tüm petrol gelirlerini teslim etmeye hazırız. Petrol geliri dahil olmak üzere tüm sorunların çözülmesi için Bağdat ile müzakerelerin başlatılmasından yanayız” şeklinde konuştu.

Öte yandan Irak Başbakanı İbadi ile görüşmek istediğini belirten IKBY Başbakanı, ancak şu an böyle bir görüşme için hiç çaba harcamadığına dikkat çekti ve Bağdat’ın IKBY ile diyaloga hazır olduğu konusunda henüz yeşil ışık yakmadığını vurguladı.

IKBY’nin Bağdat’ın geri istediği sınır geçiş noktalarının denetiminin teslim edilip edilmeyeceği sorusunu ise Barzani, “Bu sorunu, Irak anayasasına göre çözmeye çalışıyoruz. Anayasa ne diyorsa biz onu yapmaya devam edeceğiz” şeklinde yanıtladı.

“Erbil ve Bağdat arasında büyük görüş farklılıklar var”

Irak Parlamentosu Değişim Hareketi (Goran) milletvekili Mesud Haydar Şarku’l-Avsat’a yaptığı açıklamada, IKBY’nin diyalog çağrılarının Bağdat’ta karşılık bulmadığını söyledi. IKBY ve Bağdat’ın vizyonları arasında büyük farklar olduğunu söyleyen Haydar, IKBY Başbakanı’nın ifadeleri ile Irak Başbakanı’nın açıklamalarında önemli ölçüde farklılık gösterdiğini ve bunun sebebinin de Irak’ın, tüm operasyonlarda zafer kazanması ve özellikle tartışmalı alanların kontrolünü sağlaması olduğunu söyledi. Ancak bununla birlikte, Irak hükümetinin referandum sonuçlarının iptalinde hala ısrar ettiğini belirtti.

2018 federal bütçe yasa tasarısı sorununun IKBY ve Irak hükümeti arasındaki sorunların başında geldiğine işaret eden Haydar, Irak’ın bu siyasi yasayı kanunlaştırdığını ve tek taraflı bir kararla gerçekleştirildiğini söyledi.

IKBY hükümetinin Irak Parlamentosundaki Kürt temsilcilerle koordinasyon kurmaya çağıran Haydar, meclis oturumlarında tüm Kürt blokların katılımının önemli olduğunun altını çizerek Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) milletvekillerinin Irak Parlamentosuna dönmelerini umduğunu ifade etti.

Tüm Kürt blokların IKBY’nin bütçedeki payının azaltılmasını önlemek için çalışmaya çağırırken, bu düşüşün IKBY ekonomisine ve vatandaşlarının hayatına önemli ölçüde yansıyacağını vurguladı.