Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BMGK’dan Myanmar’a askeri operasyonları durdurma çağrısı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Myanmar hükümetine, Arakan (Rakhine) eyaletindeki Müslümanlara yönelik aşırı güç kullanılan askeri operasyonları durdurması ve Arakanlıların (Rohingyalı) evlerine geri dönmesi için izin vermesi çağrısında bulundu.

BM raporlarına göre, 25 Ağustos’ta başlayan şiddet olayından bu yana 600 binin üzerinde Arakanlı, Myanmar’dan komşu Bangladeş’e kaçmıştı.

BMGK’nın Arakan eyaletinde ‘Myanmar ordusunun, Arakanlı Müslümanlara yönelik insan hakları ihlalleri, sistematik sindirme ve güç kullanımı, kadın, çocuk ve erkeklerin öldürülmesi, cinsel şiddet ve evlerin ve mülklerin yakılmasından son derece endişe duyduğu’ belirtilen açıklamasında, Myanmar hükümetine ordunun aşırı güç kullanmasına son vermesi çağrısı yapıldı.

Hukukun üstünlüğünü uygulama çağrısı

Bölgedeki yaygın şiddetin kınandığı açıklamada, Myanmar hükümetine, askeri gücün Arakan eyaletinde aşırı oranda kullanılmamasını sağlamak için sivil yönetimin eski haline getirilmesi ve hukukun üstünlüğünün uygulanması yönünde çağrı yapıldı.

Açıklamada ayrıca, Myanmar hükümeti ‘etnik köken, din veya uyruğuna bakılmaksızın’ hassas grupların insan haklarına saygı gösterilmesi için acilen adımlar atmaya çağırıldı.

‘Yanlış kanıtlar ve suçlamalar’

Myanmar’ın BM Daimi Temsilcisi Hau Do Suan, ülkeye aşırı siyasi baskı uygulandığını söyleyerek, hükümete ve güvenlik güçlerine yönelik iddialara, ‘yanlış kanıtlar ve suçlamalar’ üzerine kurulu olduğunu söyleyerek itiraz etti.

Myanmar hükümetinin, ordu tarafından yürütülen operasyonların 5 Eylül’de durdurulduğunu iddia etmesine rağmen, Arakanlı mülteciler Bangladeş’e geçmeye devam ediyor.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid bin Ra’ad el-Hüseyin, Myanmar’daki krizi ‘etnik temizliğin bir örneği’ olarak nitelendirmişti.