Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

NATO savunma bakanları Brüksel’de toplandı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Savunma Bakanları, NATO komuta yapısının gözden geçirilmesi, NATO’nun Afganistan’daki rolü, Rus tehditleri ve Kuzey Kore’nin nükleer programı konularını görüşmek üzere bugün Brüksel’de toplandı.

İki gün sürecek olan bu toplantı, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ağustos ayında Afganistan için yeni stratejisini açıklamasından bu yana, NATO Savunma Bakanları’nın ilk toplantısı olacak.

“NATO komuta yapısının yeniden uyarlanması gerekiyor”

NATO komuta yapısının son yıllarda değişen güvenlik ortamına uyum sağlamak için sürekli olarak gözden geçirildiğini kaydeden Stoltenberg, “Öngörülemez bir dünyada tekrar uyum sağlamamız gerekiyor. Bunun için NATO komuta yapısının gerekli caydırıcı kabiliyete sahip olması ve istikrara katkıda bulunabilmesi için yeniden uyarlanması gerekiyor” diye konuştu.

2 yeni komuta merkezi inşa edilecek

Stoltenberg, bu çerçevede Kuzey Amerika ve Avrupa arasındaki deniz yolu iletişim hatlarının korunması için ve Avrupa genelinde NATO birliklerinin hareketinin kolaylaştırılması için iki yeni komuta merkezi inşa edileceğini bildirdi.

Stoltenberg, “NATO müttefiklerine, ortaklarımıza ve uluslararası nükleer silahlarla mücadele sistemine yönelik tehditler var. Fakat herhangi bir saldırıya cevap verme kabiliyeti ve kararlılığımız var” dedi.

Afganistan’daki asker sayısı 13 bin’den 16 bin’e çıkarılacak

Öte yandan Stoltenberg, dün yaptığı açıklamada, NATO’nun Afganistan’daki asker sayısını 13 bin’den 16 bin’e çıkarıp, daha fazla birlik göndermeyi planladığını söylemişti.

Yeni NATO güçleri savaşa karışmayacak, ancak Afgan kuvvetlerine eğitim vermeye, yardıma ve tavsiyelerde bulunmaya devam edecek.