Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

NATO, Afganistan’a ek kuvvet gönderme kararı aldı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan’ın, ardı ardına gerçekleşen saldırılar nedeniyle son birkaç haftadır zor zamanlardan geçtiğini söyledi. Yetkili Afgan güvenlik güçlerinin eğitilmesinde görev alan yaklaşık 3 bin askerin sayısının da artırılmasının planlandığını duyurdu.

Stoltenberg, Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında, üye ülkelerin savunma bakanlarının çarşamba ve perşembe günleri Brüksel’deki NATO karargâhında bir araya geleceğini belirtti. Toplantılara Afganistan Savunma Bakan Yardımcısı’nın da katılmasının beklendiğini duyurdu. Bakan yardımcısının, diğer ülke bakanlarını ülkesindeki güvenlik durumuna ve reformlara dair bilgilendireceğini kaydetti. Stoltenberg, sonuncusu Salı günü olmak üzere ardı ardına düzenlenen saldırıların Afgan güvenlik güçlerinin cesaret, kararlılık ve yeteneklerini artırdığını vurguladı. Afgan halkının direnç göstermeye devam ettiğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri, Afganistan’da 39 ülkeden 13 bin askerin sağlam bir destek misyonu için çalıştığını belirterek uygulamaların ABD’nin yeni Aya stratejileri kapsamında hayata geçirildiğini duyurdu. Müttefik ülkelerin de önümüzdeki aylarda Afganistan’ın terörle mücadelesini desteklemek için daha fazla asker göndereceğini belirtti. Stoltenberg, NATO’nun aktif, güvenli ve etkili bir nükleer güç sağlamak için düzenli olarak gerçekleştirdiği Nükleer Planlama Grubu buluşması süresince birçok toplantının gerçekleştireceğini ifade etti.

Toplantılarda yer alan bakanların gündeminde NATO’nun liderlik yapısının gözden geçirilmesi de var. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin katılacağı yemekte Kuzey Kore dosyası da dâhil olmak üzere küresel tehditler alınacak.

Brüksel’de gerçekleşecek toplantılara ilişkin açıklamalarda bulunan Stoltenberg, NATO’nun onlarca yıldır istikrarı sağlamak için yurtiçinde ve yurtdışında caydırıcı savunma sağladığını, bunun için kendine uygun bir yapı oluşturmaya çalıştığını dile getirdi.

Genel Sekreter, toplantılarda Avrupa’daki birliklerin ve teçhizatın hareketini iyileştirmek için asker gönderme kabiliyeti, caydırıcılık ve toplu savunmanın gündeme geleceğini söyledi. Ayrıca Kuzey Amerika, Avrupa ve diğer bölgeler arasındaki deniz hatlarının korunmasına yardımcı olacak yeni bir eylem planının kabul edilmesinin beklendiğini duyurdu.

Stotenberg, NATO araçlarının geçişi için köprü ve yolların güçlendirilmesine ve ağır ekipmanların taşınması için de donatılmış demiryoluna ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bu hayati meseleyi koordine etmek için NATO ve AB arasında işbirliği olması gerektiğine dikkat çekti. Jens Stoltenberg, Kuzey Kore’nin balistik ve nükleer füze programlarının, özellikle de NATO ve ortaklarına tehdit oluşturduğu için kesinlikle gündemde olacağını vurguladı.