Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İsrail ile gizli temasları ortaya çıkan İngiliz bakan istifa etti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İngiltere’nin Uluslararası Kalkınma Bakanı Priti Patel, İsrailli yetkililerle gizli temaslarının ortaya çıkmasının ardından görevinden istifa etti.

Resmi ziyaret için gittiği Uganda’dan Başbakan Theresa May tarafından bugün acil bir şekilde ülkeye çağırılan Patel, Başbakanlık Ofisi ‘10 Numara’da 30 dakika süren görüşmenin ardından istifa dilekçesini verdi.

Priti Patel’in İsrail’de ağustos ayında yaptığı tatil sırasında 2 gün boyunca bazı İsrailli siyasetçiler, sivil toplum örgütleri ve şirketler ile ülkesinin dışişleri bakanlığının bilgisi dışında görüştüğü ortaya çıkmıştı.

Priti Patel daha sonra yaptığı açıklamada ise, dışişleri bakanlığına da Boris Johnson’a da görüşmeler öncesinde bilgi vermediğini kabul ederek, özür dilemişti.

Ancak Patel’in tartışılan temaslarına ilaveten İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Güvenlik Bakanı Gilad Erdan ve dışişleri bakanlığı yetkilisi Yuval Rotem ile de bir araya geldiği öğrenilmişti.

Filistin’e yardımı azaltma çabası

Priti Patel’in İngiltere’nin Filistin’e ayırdığı yıllık 68 milyon sterlinlik yardım bütçesini küçültmeye çalıştığı iddia ediliyordu.

Adı İngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Parti’nin lider adayları arasında da geçen Patel, İsrail lobisiyle yakın ilişkisini, liderlik yarışında kendisine bağış ve nüfuz sağlamak için kullanmakla suçlanıyordu.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi, Priti Patel’e istifa çağrısı yaparken, May’den de olayla ilgili soruşturma başlatmasını istemişti. Patel’in temasları sırasında “İsrail’in Muhafazakar Dostları” (CFI) adlı lobi grubunun onursal başkanı Lord Stuart Polak’ı yanına alması da tepki çekmişti. Priti Patel, bir dönem CFI’nin başkan yardımcılığını da yapmıştı.

Bu tür temasların dışişleri bakanlığı tarafından organize edilmesi ve görüşmelerde başka bakanlık yetkililerinin de hazır bulunması gerektiği için, Patel’in temasları diplomatik teammüllere de aykırı bulunuyor.

İngiltere’de ismi açıklanmayan bir bakan, Golan Tepeleri’ndeki İsrail ordusunun finanse edilmesinin, İngiltere’nin resmi tutumuna uygun olmadığını vurguladı.

Çünkü İngiltere söz konusu bölgeyi işgal edilmiş olarak görmekte olduğunu belirtti. İngiltere Başbakanlık Ofisi, Bakan Patel’in İngiltere Başbakanı Theresa May tarafından kınandığını açıkladı. AFP’nin aktardığı bilgilere göre, bununla birlikte May ona güvenini yineledi.

Fakat İngiliz Press Association (PA) Haber Ajansı, Patel’in temasları gerçekleştirmeyi kabul etme konusunu belirsiz bıraktığını aktardı. PA, ayrıca İsrail Güvenlik Bakanı Gilad Erdan ve dışişleri bakanlığı yetkilisi Yuval Rotem ile eylül ayında iki toplantı gerçekleştirildiğini bildirdi.

Kabine krizi May’i zor durumda bırakıyor

Patel geçtiğimiz hafta Savunma Bakanı Michael Fallon’ın hakkındaki cinsel taciz iddiaları nedeniyle istifa etmek zorunda kalması sonrasında İngiltere parlamentosundan ayrılan ikinci isim oldu. Başbakan Yardımcısı Damian Green ve Ticaret ve Devlet Bakanı Mark Garnier de benzer iddialar nedeniyle istifası veya görevden alınması gündemde olan kabine üyeleri arasında yer alıyor.

Green hakkında, 2014’te bir gazeteciyi taciz ettiği yönündeki iddialar ve yaklaşık on yıldır parlamentodaki kişisel bilgisayarında pornografik filmler bulundurması nedeniyle soruşturma açıldı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, İran’da fitne çıkarmakla suçlanan tutuklu Ratcliffe hakkında yaptığı açıklamalardan ötürü sert eleştirilere maruz kaldı. Johnson, geçen hafta katıldığı İngiliz Parlamentosu alt kanadı Avam Kamarası Dış İlişkiler Komisyonu’nun oturumunda, Ratcliffe’in Tahran’da gazetecilere eğitim vermek üzere bulunduğunu söylemişti.

Öte yandan, bu konuda Brüksel’le hayati müzakerelerin yapıldığı bir dönemde Brexit yanlısı bir bakanın istifası, bu konuda görüş ayrılığına düşen hükümeti zayıflatacak.

Haziran ayında kendi çağrısıyla yapılan erken seçimde tek başına hükümet kurabilmek için gerekli çoğunluğu kaybederek, azınlık hükümeti kuran ve koltuğu adeta sallantıda olan Theresa May’in durumu, kabinesini sarsan skandalların ardından iyice zorlaştı.

İşçi Partisi, soruşturma yapılmasını istedi

Muhalefetteki İşçi Partisi, Patel’in yaptığını, bakanlık davranış kurallarında ‘ciddi usulsüzlükler’ olarak görmesi nedeniyle hakkında soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. Gölge hükümeti bakanlarından Jon Trickett, May’in bakanlarının davranış kurallarına ilişkin bu ciddi usulsüzlükleri hakkında bir soruşturma başlatmak için harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Patel yaptığı özür konuşmasında, “Durumu gözden geçirdikten sonra, çalışma tutkumun nasıl yanlış anlaşıldığını ve toplantıların nasıl izlenen usullerle tutarsız bir şekilde yapıldığını idrak ettim. Bunun için üzgünüm ve özür dilerim” ifadelerini kullandı.