Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD Kongresi, Kuzey Kore’nin ‘terör destekçisi ülkeler’ listesine dahil edilmesini istedi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD, nükleer amaçlarından vazgeçmesini istediği Kuzey Kore’nin yakında teröre destek veren ülkeler listesine alınabileceğini duyurdu.

ABD Başkanı’nın Sözcüsü, Donald Trump’ın bu konudaki kararının Asya turunun sonunda vermesinin beklendiğini, Japonya ve Güney Kore’yi ziyaretinin ardından da yaptırımlar vasıtasıyla Pyongyang’ın izole edilmesi yönünde mesajlar vereceğini belirtti.

Trump yönetimi, ilkbahardan bu yana, Kim Jong-un rejimini kara listeye almayı planlıyor. Kongrenin baskısı ise bu çabaları hızlandırdı. AFP’nin bildirdiğine göre ABD Temsilciler Meclisi, Dışişleri Bakanı’na bu konuda karar vermeleri için 2 Ağustos’tan itibaren 90 gün süre verdi. Ancak süre geçen hafta dolmasına rağmen konuyla ilgili bir açıklama henüz yapılmadı. Yetkililer, “Dışişleri Bakanı ve Başkan, karar alınmadan önce bölgedeki müttefikleriyle görüşmeler yapmak istiyorlar” açıklamasında bulundu.

ABD’nin teröre destek veren ülkeler listesinde sadece İran, Suriye ve Sudan var. Daha önce 1988 yılında Güney Kore uçağına yönelik düzenlenen ve 115 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırıya karıştığı gerekçesiyle Kuzey Kore de listeye alınmıştı. Ancak Pyongyang, George W. Bush yönetimi tarafından 2008’de listeden çıkarılmıştı.

Demokrasileri Savunma Vakfı uzmanlarından Anthony Ruggiero, Trump’ın Pyongyang ile ticareti sürdüren ülkelere yönelik “teröre destek veriyorlar” dediğini belirtti.

Bu durumun ABD yaptırımlarına ek olarak Kuzey Kore ile bağlantılı kişi ve ülkelere yönelik alınacak tek taraflı cezai tedbirlerin de önünü açacağı kaydediliyor.

Donald Trump, Pekin yönetimini sorunu çözme ve baskı yapması konusunda uyardı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMaster açıklamasında “Kamuya açık bir havalimanında sinir gazı kullanarak ölüme yol açan bir rejim, kardeşini bu şekilde öldürten despotik bir lider.. Diğer eylemleriyle birlikte düşünüldüğünde bu açık bir terör eylemidir” ifadesini kullandı.

McMaster, Kuzey Kore’nin “Teröre destek veren ülkeler” listesine eklenip eklenmeyeceğiyle ilgili soruyu “Bu, şu anda üzerinde durulan bir seçenek. Başkan’ın kabinesi bunu Kuzey Kore stratejisinin bir parçası olarak görüyor. Yakında açıklama yapılacaktır” şeklinde cevapladı.

Cumhuriyetçi ve Demokrat milletvekilleri, Rex Tillerson’a yeni bir mektup yazarak Dışişleri Bakanı’na konuyla ilgili baskı yaptı. Mektupta, “Kuzey Kore rejimi son dokuz yılda nükleer silahların geliştirilmesiyle birlikte uluslararası anlaşmalara saygısızlık yaptı” ifadeleri yer aldı.

Milletvekilleri, “Kuzey Kore rejimi, İran ve Suriye de dâhil olmak üzere terörizmi destekleyen diğer ülkelere silah satmaya ve gelişmiş teknolojileri transfer etmeye devam etti” diyerek, bu durumun siber saldırıları arttırdığına da işaret etti.

ABD’li yetkililer, Kim Jong-nam’un öldürülmesinin yanı sıra Amerikalı öğrenci Otto Warmbier’in tutuklanarak kötü muamele görmesini ve ardından komaya girerek ölmesini araştırıyor.

Trump, Kuzey Kore’yi Warmbier’e işkence uygulamakla suçlamıştı.