Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İngiltere’de terörle mücadele programına 2 binden fazla çocuk katıldı! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yürürlüğe giren “Prevent” (Önle) adlı terörle mücadele programı kapsamında, yaklaşık 500’ü kız çocuğu olmak üzere 2 binden fazla çocuk ve genç bulunuyor. Söz konusu program, 2015-2016 yılları arasında hükümet programına dönüştürüldü. Bakanlık tarafından açıklanan ilk rakamlara göre, rehabilitasyon programına katılanların yaklaşık üçte biri 15 yaş altındayken, programın yarısından fazlasını 20 yaş üstü oluşturuyor. Rakamlar ayrıca, her 20 çocuktan birinin, radikal davranışlar sergilemekten uzaklaşmaları için özel bir yardım aldığını söylüyor.

Uzmanlara göre, 5 ve 6 yaşlarındaki çocuklar, Suriye ve Irak’a gidenler de dâhil büyük kardeşlerinin terör eylemlerine katılmaları nedeniyle söz konusu programa gönderiliyor. Programdaki genç yaş sayısı, öğretmenlerinin ‘radikal davranışlara eğilim belirtileri’ konusuna özel bir eğitim vermesinden sonra artış gösterdi. Ayrıca, öğretmenler programa katılanların, artan otizm hastalarını da kapsadığını ifade etti. Rakamlar, Youtube’daki videolar da dâhil internet aracılığıyla yayılan radikal görüntülerin çocuklar üzerindeki etkileri konusunda bir dizi soruyu gündeme getirdi.

İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd, sosyal medya kuruluşlarının yetkilileriyle ‘radikalliğe teşvik eden görüntü ve içeriklerin sınırlandırılması’ konusunu görüşmek üzere ABD’ye yönelik bir ziyarette bulundu.

Öte yandan yayınlanan rakamlara göre, programa katılan 1072 çocuk ve gencin arasında sadece 381 çocuk özel yardım alırken, 60 çocuk da eğitimini tamamlamadan programdan ayrıldı. The Daily Telegraph gazetesinin Cuma günü belirttiğine göre ise, çocuklar arasında terör eylemlerine karışanlara dair net sayı bilinmiyor.

Prevent programı, terör faaliyetlerine katılan küçük yaştaki çocukların sayısında artış gözlenmesi sebebiyle İngiltere’ye yönelik tehditleri azaltmayı amaçlıyor. Program, 2003 yılında faaliyete başlayan CONTEST programı kapsamında gerçekleştiriliyor. Program ayrıca, radikal düşünceler benimsediği gözlemlenen kişilere dair raporlar aldıktan sonra, söz konusu kişileri bünyesine dahil ediyor.

Veriler, 2015- 2016 yıllarında programa dâhil edilen 5000 çocuk ve genç olduğunu, bunların üçte birinin de yaşının 15 olduğunu ortaya koyuyor. Aşırı sağcı fikirleri benimsemeleri sebebiyle programa katılan yetişkin sayısı ise 759 iken, bu sayı programın yüze 10’unu oluşturuyor. Ayrıca veriler, programa katılanların yüzde 28’ini oluşturan büyük çoğunluğun Londra’dan geldiğini söylüyor.

Prevent girişimine şiddetli eleştiriler de yapıldı. Program, Müslüman topluluk üzerinde yoğunlaşmakla suçlandı. Ancak Prevent, Suriye ve Irak’taki çatışma bölgelerine gitmeyi amaçlayan yaklaşık 150 kişinin bu arzularından vazgeçmesine katkıda bulundu. Bu bağlamda, programa katılanların sayısında gözle görülür bir artış yaşanırken, söz konusu artış Kasım 2015’teki Paris saldırısına dayandırılıyor.