Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Körfez turu… Arap bakanlıklarıyla kapsamlı koordinasyon | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kahire: Savsan Ebu Hüseyin

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri bugün Körfez turunu Suudi Arabistan’da sonlandırıyor.

İkili ilişkiler ve bölge durumlarındaki gelişmeler hakkında istişarelerde bulunmak üzere Ürdün, BAE, Kuveyt, Bahreyn, Umman ve Suudi Arabistan’a Körfez turuna çıkan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, bugünkü son durağı Suudi Arabistan’da.

Şukri’nin Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’e artan zorluklar karşısında Arap saflarının birliğini güçlendirme ortak vizyonu ile ilgili Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’den sözlü bir mesaj vermesi bekleniyor.

Üst düzey bir diplomatik kaynağa göre Suudi Arabistan’ın talebi üzerine önümüzdeki pazar günü yapılması kararlaştırılan Arap Körfez Bakanları Toplantısında İran müdahalelerine yoğunlaşılacak.

Bu ziyaret; Dışişleri Bakanı Şukri’nin Kuveyt’te bulunduğu sırada Ürdün, Bahreyn, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Umman’ın liderlerine verdiği benzer mektupların ardından geldi. Şukri, dayanışmayı ve Arap konsensüsü teşvik etmek için Arap arenasına verilen çabalardan övgüyle söz etti.

BAE Haber Ajansı’na WAM’a göre, dün BAE’nin Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile Mısır Dışişleri Bakanı Şukri arasında yapılan görüşmede, Arap yardımlaşma ve dayanışmasıyla krizleri azaltma ve önleme çabalarına ilişkin istişare ve koordinasyonun önemine vurgu yapıldı. İki taraf da ortak öneme sahip bölgesel ve uluslararası birçok meseleye değindi.

Görüşmeyi “mükemmel” olarak nitelendiren BAE Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Karkaş sosyal medya hesabındaki bir paylaşımında “Sorunlarımız ve kaygılarımız ortak. Mısır’ın konumu, sağlam Arap konumunun kristalleşmesi için temel bir taştır.” dedi.

Danışman Ahmed Ebu Zayid Dışişleri Bakanının ziyaretleri ile ilgili olarak; Mısır ve kardeş ülkeleri arasındaki çeşitli konularda sürekli istişarelerde bulunmak amacıyla yapıldığını, bu bağlamda; ikili ilişkiler ve bölgedeki durumlar, Lübnan siyasetindeki gelişmeler ve genel anlamda bölgenin güvenlik ve istikrarı ile ilgili artan zorluklar hakkında görüşüldüğünü bildirdi.

Mısır son gelişmelerden özellikle de Husiler tarafından Riyad’a fırlatılan füze, Bahreyn petrol borusunun patlatılması ve Lübnan’daki siyasi gelişmelerden endişe duyuyor. Bu da Arap ulusal güvenliğini korumak ve bölgenin gerginlik ve istikrarsızlıktan sakındırılması için Arap ülkeleri arasında istişare ve koordinasyon mekanizmalarının yoğunlaştırılmasını gerektiriyor.

Mısır’ın barışçıl yollarla anlaşmazlıkları çözme konusundaki duruşuna ve bölgenin güvenliği ve istikrarını garanti eden bir güvenlik valfi olması nedeniyle Arap dayanışmasının güçlendirilmesine vurgu yapan Şukri, mevcut zorluklarla başa çıkmak için Mısır’ın vizyon ve takdirini iletmek istiyor.

Şukri 4.durağı Umman’da Kral Sultan Kabus bin Said’e Sisi’nin ikili ilişkiler ve bölgedeki durumlar ile ilgili mesajlarını aktarmıştı ve diğer söz konusu ülkelerde üzerinde durulan benzer meseleler ele alınmıştı.