Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Mısır’da Yunan-Roma dönemine ait tabut ve mumya bulundu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rusya-Mısır arkeolojik ekibi, Kahire yakınlarında bulunan Deyr-il Benat tarihi bölgesindeki Kalemşah köyünde, Yunan-Roma dönemine ait içinde mumya bulunan ahşap bir tabut bulunduğunu açıkladı.

Tarihi Eserler Yüksek Kurulu Genel Sekreteri Mustafa Veziri, içinde mumya bulunan ahşap bir tabut bulunduğunu, ketenle sarılan mumyanın iyi durumda olduğunu belirtti. Baş kısmında mavi ve sarı renklerde insan suretine benzer bir maske olduğunu işaret eden Veziri, maskenin gökyüzü tanrıçasının resmi ile göğsünün İsis tanrıçası, ayak kısmında ise beyaz renkli takunyalar olduğunu açıkladı.

Arkeolojik kaynaklar, Deyr-il Benat bölgesinin 1983-1985 yılları arasında keşfedildiğini, aralarında milattan sonra 613 ila 641 yılları arasında bulunan İmparator Herakleios ve oğluna da ait altın paralar da dahil olmak üzere, bilezik, küpe, değerli taşlar, altın küpeler ve üzerinde Kıpti yazısı bulunan haçlar bulunduğunu bildirdi.

İslam Eski Eserler Başkanı Muhammed Abdullatif, tabutun ve mumyanın kırık kapağında, silinen yazılarında ilk restorasyonun yapıldığını, tamamlanmak üzere araştırma merkezine gönderildiğini bildirdi.

Galina Belova başkanlığındaki Rus Bilimler Akademisi Doğu Araştırmaları Enstitüsü, Feyyum bölgesinde yaklaşık 7 yıldır faaliyet göstermektedir.