Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Osmani: Polisario’nun Avrupa-Afrika zirvesine katılması ayrılıkçılığı destekler nitelikte | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Fas Başbakanı Saadeddin Osmani, kasım ayının sonunda Fildişi Sahili’nin Abican kentinde düzenlenecek Afrika-Avrupa Zirvesi’ne katılacak olan Polisario Cephesi’nin bölücülüğü teşvik ettiğini söyledi.

Osmani, 13. Fas-Fransa Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı sonrasında Fransız mevkidaşı Edouard Philippe ile düzenlediği basın toplantısında, zirvenin herkes için önemli olduğunu ancak görüşmelerde Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti’nin varlığının Avrupa’daki ayrılık yanlılarının teşvik edilmesini yansıttığını belirtti. Osmani “Uluslararası toplum, ulus devletlerin parçalanmasını önlemek için savaşmalı” ifadesini kullandı.

Osmani, basın toplantısının ardından iki ülke başbakanlarının gözetiminde, enerji, eğitim, turizm, denizcilik, spor, kültür, istihdam ve gençlik programlarında iş birliğini ön gören 17 anlaşma imzalandığını duyurdu. İki ülkenin ilişkilerine yönelik yeni bir ivme kazandırma kararlılığına dikkat çekti. Osmani tarafların ortak zorluklar başlığı altında beş alanda yoğunlaşmaya karar verdiğini belirtti. Bu başlıkları gençlik, yenilikçilik, göç, bölgeselcilik ve merkeziyetçilik olarak sıraladı.

Osmani toplantının iki ülke arasındaki stratejik diyalogu derinleştirmek, bölgesel ve uluslararası konularda koordinasyon sağlamak için fırsat sağladığını söyledi. Bölgedeki göç ve terörizm gibi güvenlik tehditlerinin varlığını işaret eden Osmani, bu zorlukların çözümü için bölgesel ve uluslararası işbirliği gerektiğine dikkat çekti. Yeni işbirliği alanlarının açılmasının ortaklığı korumak ve derinleştirmek için önemine işaret eden Osmani Fas ve Avrupa Birliği arasındaki ortaklığın stratejik önemini vurguladı.

Fransa Başbakanı Philippe de açıklamasında ülkesinin Fas’ın Afrika’ya yönelik yeni politikasını desteklediğini, iki ülkenin Kıta’daki yatırımları güçlendirmek ve ekonomik kalkınmayı sağlamak için çalışacaklarını vurguladı.

Ortak düşmanlarımızla savaşmak gerekir

Philippe, Fas-Fransız işbirliğinin gücünü ve önemini vurgulayarak “İki ülkenin yetkili birimleri arasında koordinasyon ve bilgi alışverişi var. Fas ve Fransa terör saldırılarının kurbanlarıydı ve ortak düşmanla savaşmamız gerektiğinin farkındayız” ifadesini kullandı.

Fas ve Fransa, 13. Fas-Fransa Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı sonrasında özellikle Suriye ve Irak’tan gelen yabancı terörist savaşçıların oluşturduğu tehdit olmak üzere, terörle mücadelede işbirliğini güçlendirme kararlılığını tekrar dile getirdi. Liderler, Fas ve Fransa arasında ‘Fransız imamların eğitimi’ konusunda imzalanan anlaşmanın etkili bir şekilde uygulanmasını övdü.

Yeni göç politikaları belirlenmeli

Göç konusunu da gündeme taşıyan taraflar konuyu özellikle kültürel ve ekonomik boyutlarıyla ele almanın da önemine dikkat çekti. İkili ilişkilerin güçlenmesine katkıda bulunmak için konuya olan bağlılıklarını yinelediler. Göç başlığında çalışanlar için vize verilmesini kolaylaştırmanın önemini vurguladılar. Ayrıca Fransa – Fas arasındaki ilişkilerin insani boyutunun güçlendirilmesi için iki ülkede de var olan sivil toplum kuruluşlarının oynadığı rolün önemine dikkat çektiler. Son olarak liderler, özelikle Afrika Birliği ve Avrupa Birliği olmak üzere bölgesel ve uluslararası seviyede devam eden göç konusunda iki ülkenin yeni politikalar geliştirmesinin gerekliliğine dikkat çektiler.

Fransız lider, Sahra bölgesindeki çatışmalara ilişkin yaptığı açıklamada tarafların kabul edebileceği adil ve kalıcı bir siyasi çözüm için ciddi ve güvenilir bir özerklik planına desteğini yineledi.