Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

NATO, Norveç’te yaşanan krizi çözmeye çalışıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Norveç’teki NATO tatbikatları sırasında kriz yaşandıktan sonra, Ankara, askeri birliklerini tatbikattan geri çekme kararı alarak, bu skandal olaya karışanlar hakkında soruşturma açılacağını açıkladı.

AK Parti Rize İl Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO tatbikatındaki skandalla ilgili sert eleştirilerde bulundu.

Erdoğan yaptığı açıklamada, “NATO’nun tatbikatındaki terbiyesizliği siz de gördünüz. Bazı yanlışlar vardır, sadece aptallar değil, alçaklar yapar. Bu terbiyesizliği çarpık bir bakış açısının dışa vurumu olarak algılıyorum” dedi.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı konu hakkında, “Trident Javelin 2017 isimli masa üstü tatbikatında Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün heykelinin fotoğrafının, tatbikat kapsamındaki kurgusal hasım ülkelerin liderleri arasında gösterilmesi ve yine tatbikat kapsamındaki kapalı devre haberleşme sisteminde Sayın Cumhurbaşkanımızın ismi kullanılarak oluşturulan sahte bir adres üzerinden ülkemizin hasım ülkelerle işbirliği yaptığı yönünde bir izlenim yaratılmaya çalışılması esef verici, gayriahlaki ve kabul edilmez bir durumdur. Bu menfur hadisenin failleri hakkında gerekli cezai işlemlerin yapılması yakından izlenecektir” değerlendirmesi yapıldı.

Tüm bu açıklamaların ardından, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, tatbikat skandalı nedeniyle Türkiye’den özür diledi. Stoltenberg, Atatürk ve Erdoğan’ın ‘düşman liderler’ olarak gösterilmesinin ‘NATO’nun görüşlerini yansıtmadığını’ söyledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ise, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bir görüşme gerçekleştirdi.

TSK’dan yapılan yazılı açıklamada, “NATO Genel Sekreteri’nin talebi üzerine yapılan görüşmede, Genel Sekreter, NATO tatbikatında yaşanan olaydan dolayı NATO adına özür dilemiştir. Konu ile ilgili olarak Norveç’te bir idari soruşturma başlatıldığını ifade eden Genel Sekreter, ayrıca Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a da özürlerinin iletilmesini talep etmiştir” ifadelerine yer verildi.

Norveç Savunma Bakanı Frank Bakke-Jensen, NATO’nun Norveç’te gerçekleştirdiği Trident Javelin tatbikatı sırasında meydana gelen skandaldan ötürü Türkiye’den özür diledi.

Norveç Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinde konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Jensen, “Norveç’in Stavanger kentindeki Müşterek Harp Merkezi’nde gerçekleştirilen NATO tatbikatı sırasında kullanılan kapalı devre mesaj sisteminde bir mesaj yayımlanmıştır. Bu mesaj sadece tatbikat dönemi için istihdam edilen bir Norveç vatandaşı tarafından yazılmıştır” ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu NATO tatbikatı esnasında yaşanan skandalı sert bir şekilde kınadı.

Kılıçdaroğlu, “Biz güçlü, itibarı olan bir devletiz. Biz, demokrasiyi, insan haklarını savunan bir devletiz. Hiç kimse Türkiye’nin yöneticilerine ve tarihine hakaret edemez. Bunu şiddetle kınıyoruz. Türkiye’ye yapılan bu hakaret nedeniyle yöneticileri tatmin edecek açıklama bekliyoruz. Bu sıradan bir ‘Özür dileriz’ olayıyla geçiştirilecek bir konu değildir” dedi.