Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Fas İçişleri Bakanlığı’ndan izdiham açıklaması | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Fas İçişleri Bakanlığı tarafından dün akşam, Suveyra şehrindeki Sidi Ebu el-Alem köyünde gıda yardımı dağıtımı sırasında yaşanan facia konusunda açıklama yapıldı. Bakanlık, Yetkili Savcılık ve Bölgesel Yönetim Genel Müfettişliği tarafından konuyla ilgili kapsamlı bir soruşturmanın yürütüldüğünü belirtti. Açıklamada, Fas Kralı 6. Muhammed’in başbakan, içişleri bakanlığı ve gerekli yasal önlemlerin alınması amacıyla ilgili makamlara talimat verdiği de belirtildi. Ayrıca kamusal refahı sağlamak için muhtaç topluma yardım dağıtımı yapıldığı açıklandı.

Dayanışma kültürünün, Fas geleneğinde daima var olduğu kaydedilen açıklamada, Fas topluluğunda hem devlet düzeyinde hem de sivil toplum örgütleri veya insanlar düzeyinde dayanışmanın yaygın olduğunu vurguladı. Ayrıca tıbbi kampanyaların, yardım dağıtımının ve dayanışma girişimlerinin bu kültürün ayrılmaz bir parçası olduğu kaydedildi.

Açıklamada, bu dağıtımların, halk ve kampanyayı yürütenlerin güvenlikleri sağlanmadan yapılmaması gerektiğine dikkat çekildi.

Bu gibi trajik durumlarda gerçeklerin çarpıtılmaması gerektiği ifade edilen açıklamada, yönetim ve vatandaşlar arasındaki ilişkilere hakim ilkelere bağlı kalındığı belirtildi. Suveyra şehrindeki faktörlerin, yargı tarafından denetleneceği belirtilirken, bunun genel savcılık tarafından açılan adli soruşturma çerçevesinde ve yasalara bağlı olarak yapılacağı açıklandı.

Öte yandan Marakeş – Safi bölgesindeki sağlık yetkilileri, bazı medya organlarının açıklamalarının aksine, olay sırasında duman veya gazdan ötürü yaralanan herhangi bir kimsenin olmadığını duyurdu. Yetkililer, yaşanan izdihamda ölen 15 kişinin tamamının kadın olduğunu açıkladı. 5 kişinin ise ağır yaralı olduğu belirtildi. Bazı web siteleri ve sosyal paylaşım sayfaları, ölümlerin duman kaçağından kaynaklandığını bildirmişti.

Tıbbi makamlar ise, yapılan tüm tetkikler sonucu yaralanmaların duman veya gazdan olmadığını gösterdiğini açıkladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan bir kaynak, yaralıların tedavi sürecinin olumlu bir atmosferde gerçekleştiğini ve farklı tedaviler uygulanması amacıyla Sağlık Bakanlığı ile koordineli bir şekilde hareket edildiğini belirtti.

Suveyra şehrindeki bölge sağlık temsilcisi Halid Sniter ise, yaptığı açıklamada, şehirdeki hastanelerde tedavi gören yaralıların sağlık durumlarının stabil olduğunu belirtti. Medya organlarına açıklamada bulunan temsilci, yaralıların tedavi gördüğünü ifade ederken, sağlık durumu iyi olan yaralıların bugün taburcu edileceklerini söyledi.

Sniter, helikopterler ile Marakeş’teki 6. Muhammed Üniversite Hastanesi merkezine sevk edilen iki hasta ile ilgili, “Tedavileri devam ediyor. Durumları stabil” dedi.

Marakeş-Safi bölgesi valisi Abdul Fettah el-Becivi de, dün, Suvayr şehrinden bir işçinin Muhammed bin Abdullah hastanesinin morguna götürüldüğünü ve ölen kişilerin cenaze merasimleri için sürecin kontrol edileceğini açıkladı.

Diğer taraftan Kral 6. Muhammed, mağdurların ailelerinin ihtiyaç duydukları destek ve yardımın sağlanması için yetkili makamlara gerekli tüm önlemleri almaları konusunda talimatlar verdi. Kral, cenazelerin defni ve yaralıların tedavileri konusunda tüm masrafların şahsen karşılanacağı sözünü verirken, ölenlerin ailelerine de başsağlığı diledi.