Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İsrail, 40 bin Afrikalı Göçmen’i Ruanda’ya gönderecek | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İsrail hükümeti, Ruanda hükümeti ile 40 bin Afrikalı mültecinin Ruanda’ya gönderilmesi konusunda anlaşma imzaladı. Anlaşma, İsrail’in her mülteci için 5 bin dolar ödemesini ön görüyor.

İsrail, son 10 yılda, çoğunluğu Eritre, Güney Sudan ve Etiyopya’dan gelerek, Sina Çölü üzerinden İsrail’e giren 40 bin Afrikalı göçmene mülteci statüsü vermeyi reddederek, mültecileri Ramal adı verdiği kamplarda zorunlu ikamete tabi tutuyor. Hükümet, kendi istekleriyle ülkeyi terk edecek mültecilere 3 bin 500 dolar ödemeyi vaat ediyor.

Mısır sınırına kurduğu güvenlik çitiyle mülteci akımını azaltan İsrail hükümeti, para vaat ederek 5 bin Afrikalı mültecinin ülkeden ayrılmasını sağlamıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) ve İsrail’deki insan hakları kurumlarının, söz konusu mülteciler konusunda hükümete baskı kurması üzerine İsrail hükümeti, uluslararası insan hakları ilkelerine aykırı olmayan bir yolla mültecileri geri gönderme yoluna başvurdu.

Tel Aviv’deki siyasi kaynakların aktardığı bilgilere göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Ruanda Cumhurbaşkanı Pol Kagami ile ABD’nin New York kentinde, Eylül ayında düzenlenen BM Genel Kurul’u toplantısında, mülteciler konusunda anlaşmaya vardı.

Söz konusu kaynaklara göre, Ruanda Cumhurbaşkanı Kagami, İsrail’deki Afrikalı mültecilerin azaltılması konusunda İsrail ile yardımlaşması karşılığında İsrail’den mali destek talep etti.

İsrailli yetkililer, Netanyahu ve Kagami arasında varılan anlaşmaya göre, Ruanda’ya gitmeyi kabul eden her mülteci için Ruanda hükümetine 5 bin dolar, gönüllü olarak gitmek isteyen her mülteciye de 3 bin 500 dolar ödeyecek.

İsrail hükümeti, Afrikalı mültecilere, gönüllü olarak gitmeyi kabul etmemeleri halinde, vaat ettiği paranın azaltılacağı tehdidini yönelterek, mültecileri gitmeye zorlamaya çalışıyor. Ayrıca, mültecilerin gitmemeleri halinde tutuklanmakla tehdit edileceği tahmin ediliyor.