Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Almanya vatandaşı DEAŞ’lılar terör suçundan yargılanıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki Düsseldorf Mahkemesi, Suriye’deki savaştan dönen iki Alman vatandaşın terör örgütüne üyelik suçundan yargılama sürecini başlattı. Savcılık, dün iki sanığa terör örgütüne bağlı olmak ve DEAŞ örgütü saflarında Suriye’deki savaşa katılmak suçlamasında bulundu.

Ennepetal şehrinden olan 21 yaşındaki Muhammed H. ve Hagen kentinden 22 yaşındaki Berrak H. “Milleti İbrahim” örgütüne üye olup, Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti yakınlarındaki Solingen kentinde aktif olan örgütten maddi destek alarak Türkiye üzerinden Suriye’ye gitmişlerdi.

Sanıklar 2014’te Almanya geri döndü

İki sanık, Milleti İbrahim örgütünden bir aracı sayesinde Suriye’de bulunan bir DEAŞ militanının telefon numarasını almış. 2014 yılındaysa Suriye’ye kaçmışlardı. Soruşturma sonrası Berrak H.’nin telefonunda ‘Kick Boks’ olarak kaydedilmiş kişinin DEAŞ üyesinin numarası olduğu ortaya çıktı. İkiliyse Türkiye’deki bir boks maçına katılmayı planladıklarını iddia etti. DEAŞ kamplarındaki bir haftalık askeri eğitime katılan ana şüpheli Muhammed H. 2014 yılının yaz ayında Almanya’ya geri dönüş yapmıştı.

DEAŞ kamplarındaki durum ikiliye uymamış daha sonrasında ikili, Almanya’ya geri dönmek ve kamptan ayrılabilmek için evlenmişlerdi. Yaşananların ardından Alman polisleri ikiliyi yoğun gözetim altına almaya başladı. Ve polisler, ikilinin eşleriyle yaptıkları konuşmalarda ‘kafa kesme’ hakkında konuştuklarını gözlemledi. Polisler, ilk başta ikilinin Almanya’da bir terör operasyonu yapacağından şüphelense de herhangi delile rastlanılamadı.

Muhammed H.’nin sicili kabarık

Polis, Muhammed H.’yi çok tehlikeli bir radikal olarak tanımlıyor ve başkalarına ve aile üyelerine karşı şiddet uyguladığına dair sicili olduğunu açıklıyor. Muhammed H. dövüş sporlarında uzman bir genç ve tanınmış bir dini aktivistin oğlu.

Muhammed H.’nin avukatı, savcılığın delillerinin incelemeye dayanmadığını sadece spekülasyon olduğunu söylüyor.

Savcılık aynı zamanda soruşturma sırasında polislere konuşan Berrak H.’nin işbirliği yapıp, hafifletilmiş ceza almak istediğini kaydetti.

Güvenlik müdürlüğü, Milleti İbrahim örgütünü en az altı genci DEAŞ saflarında savaşması için Suriye ve Irak’a göndermekle suçluyor. DEAŞ’a katılanlardan biri de Ennepetal şehrinden Ahmed S. 2014 yılının haziran ayında Bağdat’ta bir intihar operasyonu yaparak kendini patlattı.

2 bin 900 radikal gözetim altında

Yaklaşık 20 milyon nüfusa sahip Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bulunan Kamu Güvenliği Müdürlüğü, kontrol için 2 bin 900’den fazla radikali gözlem altına aldı. Yetkililer, dokuz yüz kişiyi operasyon uygulamaya hazırlanan radikaller olarak sınıflandırdı. Eyalette bulun radikallerin sayısı son beş yılda üç kat arttı. Bunların yüzde 60’ını Alman vatandaşları oluşturuyor. Ayrıca Almanya’da bulunan radikallerin sayısı 2011’de 3 bin 800 iken 2017’de 10 bin 300’e fırladı.