Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rusya: Suriye’deki askeri süreç sona yaklaştı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Girasimov, bugün yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin, Beşşar Esed rejimini desteklemek üzere müdahale ettiği Suriye’deki askeri operasyonun aktif aşamasının tamamlanmaya yaklaştığını söyledi.

Türkiye Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ile Soçi’de bir araya gelen Girasimov, üçlü görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Bazı sorunlar olmasına rağmen, Suriye’deki askeri operasyonun aktif aşaması tamamlanmaya yaklaşıyor” ifadelerini kullandı.

Putin ile Esed bir araya geldi

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in Rusya’nın Soçi kentinde bir araya geldiğini bildirdi.

Rusya, Suriye’deki çatışmayı Esed rejiminin lehine çeviren Rus askeri müdahalesinin başlamasından iki yıl sonra, Suriye’deki barış anlaşması üzerinde uluslararası bir konsensüs elde etmeye çalışıyor.

Öte yandan Putin’in Çarşamba günü, İran ve Türkiye Cumhurbaşkanları ile buluşması planlanıyor.

Putin’in Esed ile yaptığı görüşmeler sonrasında, Kral Selman bin Abdulaziz, ABD Başkanı Donald Trump ve Ortadoğu’daki cumhurbaşkanları ile telefon görüşmeleri gerçekleştireceği bildirildi.

Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada Putin’in Esed ile görüşmesinde, “Teröristler üzerinde tam bir zafer elde etmeden önce hala çok yolumuz var. Ancak Suriye’de terörle mücadelede ortak çabalarımız olan askeri operasyonlar sona yaklaşıyor. Sanırım şu anda en önemli şey siyasi meselelere geçmektir” ifadelerini kullanarak, Suriye’deki askeri sürecin artık sona yaklaşması ve siyasi sürecin başlatılması gerektiğini söylediği belirtildi.

Rusya, Suriye’de savaşan tüm taraflar ve etnik grupları içermesi beklenen bir konferans düzenlenmesine odaklanmış durumda.

Bir barış anlaşmasına aracılık etmek için yapılan daha önceki girişimler, çatışmaya karışan güçlerin farklı pozisyonları ve yaklaşımlarıyla engellendi.

ABD, Türkiye ve Körfez ülkeleri Esed’in muhaliflerine destek verirken, İran, Rusya ve Lübnan Hizbullah’ı Esed’e destek veriyor.

Kremlin kaynaklarına göre, Rusya, Suriye devlet kurumları yerinde durduğu sürece, bir barış anlaşmasına ulaşılması için, Esed’in iktidarda kalması konusunda ısrarcı olacak.