Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İbadi: Siyasi ihtilaflarımız DEAŞ’a yarıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Bağdat ve Şam rejimlerinden önce, Irak ve Suriye’de DEAŞ’ın sonunun geldiğini açıklarken, Irak Başbakanı Haydar İbadi ise, DEAŞ’ın tamamen yenildiğini açıklamayı reddederek daha temkinli davrandı.

İbadi: DEAŞ, Irak’ta askeri olarak bitti

Haftalık basın toplantısında konuşan İbadi, Irak’ta DEAŞ’ı ‘askeri’ olarak bitirdiklerini, ancak söz konusu çöl alanın DEAŞ hücrelerinden temizlenmesi halinde ülkede ‘tam bir zafer’ ilan edeceklerini dile getirdi.

Irak güçlerinin, DEAŞ’ın kontrolü altındaki son kasaba olan sınır kasabası Rava’yı kontrol altına alması, örgütün 2014 yılında Irak ve Suriye’de ilan ettiği hilafetin çöküşünü gösteriyor. Askeri komutanlar, DEAŞ’a karşı operasyonların, sadece çöl ve sınır bölgelerinde devam ettiğini açıkladı.

İbadi, 25 Eylül’de yapılan referandum sonrasında, Bağdat’daki merkezi hükümet ile IKBY arasındaki çatışmaya atfen, ülkesinde yaşanan siyasi ihtilafların, DEAŞ’a yeni saldırılar başlatma yolunu açtığını söyledi.

Referandumun anayasaya aykırı olduğuna hükmeden Federal Yüksek Mahkeme kararına övgüde bulunan İbadi, Kürtlere şiddete başvurmamaları için çağrıda bulundu.

Tuzhurmatu’da bombalı araç saldırısı

İbadi’nin açıklamasından saatler önce, Irak’ın Kerkük vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesindeki Elaskeri semtinde bulunan bir sebze pazarında, bomba yüklü bir araçla saldırı gerçekleştirildi.

Irak polisi ve tıbbi kaynakları, saldırıda en az 24 kişinin öldüğü ve 60 kişinin yaralandığını söyledi. Kaynaklar, tüm kurbanların sivil olduğunu bildirdi.

Tuzhurmatu Belediye Başkanı Adil Şakir el-Bayati ise, saldırıda 24 kişinin öldüğünü ve 85 kişi yaralandığını belirtti.

İsmini açıklamak istemeyen bir polis yetkilisinin AFP’ye verdiği demeçte, Kerkük’ün 75 kilometre güneyinde yer alan Tuzhurmatu ilçesindeki sebze pazarının ortasında, bomba yüklü aracın patlatıldığı bilgisini verdi.

150 bin nüfusa sahip olan Tuzhurmatu’da, Türkmen, Kürt ve Araplar yaşıyor.