Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Yemenli çocukların, açlık ve savaş arasında yaşam mücadelesi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Yemenli çocukların darbecilerin şiddetinden kurtarılması için uluslararası kuruluşlara yönelik çağrılar sürüyor.

Uluslararası kuruluşlar ve resmi makamlardan elde edilen veriler de milis darbesinin çocuklar üzerindeki etkisini ortaya koyuyor.

Uluslararası alanda 20 Kasım her yıl Dünya Çocuklar Günü olarak kutlanırken Yemenli çocuklar 3 yıldır savaş yaşıyor. Bu durumun milislerin her türlü barış girişimini reddetmesi sebebiyle yakın zamanda da bitmesinin mümkün olmadığı ifade ediliyor.

Yemen Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Dr. İbtihac el-Kemal, uluslararası alanda çalışmalar yürüten çocukları koruma kurumlarına, darbeci Salih ve Husi Milisler tarafından şiddete uğramaya, askere alınmaya ve yerlerinden edilmeye devam edilen Yemenli çocukların korunması çağrısında bulundu. Rehabilitasyon programlarının artırılmasını istedi.

Kemal, yaptığı basın açıklamasında savaştırılan çocuk sayısının arttığını ve okul binalarının milisler tarafından kapatılarak kışla olarak kullanılması sebebiyle çoğu çocuğun eğitim göremediğini söyledi.

Bakan, milislerin çocuk haklarıyla ilgili tüm yasaları ihlal ederek onları şiddete, nefrete ve ırkçılığa yönelten programlar uyguladığını bildirdi.

Husi milislerin çocuk haklarına özel tüm yasaları ihlal ettiğine, yüzlerce çocuğun ölümüne neden olduğuna ve zorla askere aldığına işaret eden Kemal çocukların yeniden okullara gönderilmesi gerektiğini kaydetti. Uluslararası yasaların tamamına göre çatışmalarda çocukların kullanılmasının ve hedef alınmasının suç olduğunu hatırlattı.

Kemal, Husi milislerin ve Salih’in çocukları hedef almaya devam etmelerinden duyduğu endişeyi dile getirdiği açıklamasında çocuk haklarına önem veren kuruluşlara Yemenli çocukların kurtarılması çağrısında bulundu.

Yemen’de 11 milyon çocuk yardıma muhtaç

BM raporuna göre Yemen’de 18 yaş altı 11 milyona yakın çocuk sağlık sorunları ve psikolojik çöküntü yaşıyor. Sürmekte olan savaş nedeniyle acil yardıma ihtiyaç duyuyor.

Uluslararası alanda faaliyet gösteren kuruluşlar konuyla ilgili özellikle çocukların zorla askere alınmalarına ve eğitimden mahrum edilmelerine dikkat çekiyor. Yüzlerce çocuğun cephede ölmesi ve yaralanmasına neden olan bu suça Husilerin neden olduğu belirtiliyor.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Dr. Abdulmelik el-Mahlavi, milislerin yaklaşık yüzde 70’inin çocuk olduğunu doğrularken, UNICEF bin 800 çocuğun milislerle birlikte savaştığını doğruladı.

Yemen İnsan Hakları İhlallerini İzleme Koalisyonu, darbeci milisler tarafından 1529 çocuğun askere alındığını, çoğunun fakir bölgelerden seçildiğini, istatistiklere göre darbeci milislerin safındaki çocuk asker sayısının 12 binden fazla olduğunu belgeledi.

İnsan Hakları Örgütü, Cenevre’deki konferansta yaptığı açıklamada 2438 çocuğun Yemen’de zorla askere alındığının belgelendiğini bildirdi.

Şu ana kadar 453 çocuk askerin öldüğü, 83’ünün de yaralandığı belirtildi. Ayrıca hepsi aynı okuldan 30 çocuğun milisler safında öldüğü kayıtlara geçti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) gıda yetersizliğiyle ilgili yayınladığı rapora göre 7 milyon Yemenli açlık tehlikesi altında. 2 milyon çocuk da savaşın neden olduğu yetersiz beslenme sebebiyle ölümün eşiğinde.

UNICEF’ten yapılan açıklamalar Yemen’deki savaşın binlerce ailenin yerinden edilmesine, okulların yıkılıp yüzlercesinin kamplara çevrilmesine neden olduğunu duyurdu. 4,5 milyon çocuğun eğitimden mahrum kaldığını kaydetti.

Husiler, Arap Koalisyonu’ndan kaçmak, milisleri eğitmek ve silah deposu olarak kullanmak için okulları askeri kamplara dönüştürüyor ve öğretmen maaşlarına el koyuyorlar.