Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Kürt lider: Ulusal Kurtuluş Hükümeti’ni isteyen güçler desteğini çekti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir Kürt lider, yaptığı açıklamada, “Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) başkanı ve yardımcısı tarafından başlatılan Ulusal Kurtuluş Hükümeti oluşturma görüşmeleri çerçevesinde iki gün süren istişarelerin sona ermesinin, daha önce bu hükümetin oluşturulmasını isteyen güçlerin bunu artık istemediği, mevcut başkanın istifa etmek ve görevini bırakmayı düşünmediği kanaati oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Kürt lider, dün Süleymaniye’ye gelen heyetin Ulusal Kurtuluş Hükümeti’nin kurulması konusunda aynı görüşü paylaşan Goran (Değişim) Hareketi ile görüşmesi gerektiğini, ancak partinin siyasi bürosunun kapalı olması sebebiyle heyetin yalnızca şahsi değerinden dolayı Celal Talabani’nin eşi Hero İbrahim Ahmed ile görüştüklerini söyledi. Kürt lider, bu görüşmenin de hükümet heyeti ve bazı Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) liderlerini bir araya getiren bir öğlen yemeği ile sınırlı olduğunu dile getirdi. Bu konuyla ilgili taraflar arasında herhangi bir konuşma yapılmadığını sözlerine ekledi.

Toplantıya katılan Kürt lider, Neçirvan Barzani’nin KYB ve Goran Hareketi liderleri ile yaptığı görüşmede, Ulusal Kurtuluş Hükümeti’nin başında bulunmaya devam etmesine yönelik desteklerini kazandığını ve böylece Goran Hareketi ve bağımsızların teklif ettiği hükümet kurma talebine gerek kalmadığını belirtti. Neçirvan Barzani’nin görüştüğü liderlere, hükümeti değiştirmenin ve yeniden kurmanın uzun zaman alacağını söylediğini belirten Kürt lider, böylece uzun prosedürlerle uğraşmak yerine yalnızca geçiş hükümetindeki bazı bakanlarda değişiklik yapılacağına dair bir eğilim olduğunu belirtti.

Kürt lidere göre, IKBY başkanı ve yardımcısının yakın zamanda gerçekleştirdikleri hamleler ile muhalefetin ayağı kaydırıldı ve geçiş hükümeti kurmakla uğraşmak yerine Kürdistan Demokrasi Partisi (KDP) ve KYB bir araya gelerek Kürdistan İslam Birliği partisini, başkan Neçirvan Barzani ve yardımcısı Kubad Talabani liderliğinde olmak kaydıyla geçiş hükümeti taslağını kabul etmesi konusunda ikna etmede başarılı oldular. Muhalefette ise, hiçbir şeyin bu durumu değiştirmeyeceğini gördüğü ve işlerin yürütülebilmesi için bu hükümeti bir sonraki seçime kadar yönetimde tutmaya eğilimi var.