Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Arap Dörtlüsü: Katar terörizme destek vermeye devam ediyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, terörle mücadele konusunda ortak açıklama yaptı. Duyuruda, Dünya Müslüman Âlimler Birliği, Katar merkezli Dünya İslam Konseyi ile 11 kişinin terör listesine eklendiği bildirildi.

Merkezi Doha’da bulunan Dünya İslam Konseyi’nin tüzüğünde yer alan ana hükümler arasında, İslami kurum ve gruplar arasında reforma gidilmesi ve bir araya getirilmesi yer alıyor. Konsey, Müslüman Kardeşler örgütünün entelektüel ideolojisi ile El-Kaide’nin sahadaki ideolojisini birleştiriyor. Katar’ın desteğiyle birçok hükümetten maddi destek alan Konsey, Körfez ülkelerini hedef alan kuruluşların başında sayılıyor.

Yapılan açıklamalar, Konsey’in Irak’taki siyasi süreci zedelemeye dönük Irak direniş grupları, Haşdi Şabi, Müslüman Alimler Heyeti tarafından temsil edilen ulusal güçler ve Baas taraftarları gibi silahlı grupları uzlaştırma çalışmalarında bulunduğu yönünde. Ayrıca DEAŞ’ı ‘İslam Devleti” diye nitelendirdiği kaydediliyor.

Karadavi’den sonra Dünya Müslüman Âlimler Birliği de terör listesinde

Arap Dörtlüsü’nün terör listesine aldığı bir diğer kurum da 2004 yılında kurulan ve kendisi de terör listesine alınan Müslüman Kardeşler’in manevi babası Şeyh Yusuf el-Karadavi’nin başkanlık ettiği Dünya Müslüman Âlimler Birliği.

Âlimler Birliği, başkan, genel sekreter, biri İranlı olmak üzere iki temsilci ve bazıları terörizmi desteklemekle suçlanan 67 üyeden oluşuyor.

Müslüman Kardeşler’in çıkarına hizmet eden fikirleri paylaşan, Katar tarafından desteklenen Dünya Müslüman Âlimler Birliği, özellikle bazı Müslüman ve Arap ülkelerinde isyanı provoke etmek için aktif bir rol oynadı.

Arap Dörtlüsü’nün terör listesine dâhil edilen 11 kişi

Suriye asıllı Amerikan vatandaşı olan Halid Nazım Diyab, Katar Kızılayı Uluslararası Yardım ve Geliştirme Departmanı direktörü olarak görev yaptı. Yemen, Moritanya, Musul ve Cibuti’nin yanı sıra Suriye’deki silahlı milislerin faaliyetlerini finanse etti. 2013’te Suriye’deki grupları desteklediği için Lübnan’da tutuklanan Diyab, 2002 yılından bu yana ABD ve BM’in terör listelerinde yer alıyor.

Listede yer alan diğer isim Ramazan Ömer Ali Sultan Fethullah Caber, Tahrir Meydanı’ndan halka seslendiği için ‘Libya devriminin vaizi’ olarak adlandırılıyor. Libyalı Caber, Yusuf El-Karadavi’nin, Raf ve Katar Vakfı gibi ulusal kurumların da ortağı.

Iraklı Mayser Ali Musa el-Cuburi, ‘Saddam’ın Fedaileri’ grubunda yer alan bir Irak Ordusu subayı olarak 2003 yılına kadar görevine devam etti. HTŞ saflarına da katılan Cuburi’nin Katar pasaportu bulunuyor. Uluslararası terörist olarak sınıflandırılıyor.

Listede ayrıca, Somali’deki Genç Mücahitler Hareketi’nin lideri olan Muhammed Ali Said’in yanı sıra İran’da dini eğitim alan Bahreynli Hasan Ali Muhammed Cuma Sultan da bulunuyor.

Hizbullah’a yakın bağlantısı olan Cuma Sultan, Bahreyn ve Lübnan’daki terörist unsurları finanse ederek lojistik destek sağlıyor.

30 Haziran’daki devrimden sonra Sudan’a kaçan ve ‘Başsavcı Suikastı’ davasında suçlanan Mısırlı Muhammed Cemal Ahmed Abdülhamid de listeye alınan isimlerden.

İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii’nin yerine görev yapan Mahmud İzzet, Türkiye’ye kaçan Mısırlı Yahya es-Seyyid İbrahim Muhammed Musa da Başsavcı cinayeti davasında sanıklar arasında yer alıyor. Mısır’daki İhvan’ın beyni olarak görülüyor.

Listedeki isimler arasında Müslüman Kardeşler Teşkilatı Şura Konseyi Üyesi Muhammed Cemal Haşmet, ve Kadri Muhammed Fehmi eş-Şeyh, İhvan yetkililerinden Ala Ali Muhammed es-Semahi de bulunuyor.