Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suriye muhalefeti: Esed rejimine alternatif bulmak görevimizdir | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suriye Koalisyon üyesi muhalif Basma Kadmani, Riyad’da bugün yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın başkentinde toplanan muhalefet güçlerinin önümüzdeki hafta Cenevre görüşmelerine ortak bir heyet göndermek üzere anlaşmaya vardığını duyurdu.

Kadmani, Riyad’daki Suriye muhalif güçleri müzakerelerinin ikinci günü sonunda yaptığı basın toplantısında tüm muhalefet gruplarını temsilen 50 kişiden oluşan ortak bir müzakere heyeti belirlemek için yapılan görüşmelerin önümüzdeki saatlerde tamamlanacağını söyledi. “İki platformun (Kahire ve Moskova) Cenevre’deki doğrudan müzakerelere katılmak üzere tek bir heyet oluşturması konusunda anlaşmıştık. Sayıyı ve bileşenleri neredeyse kabul etmiştik. Bugün bu heyetin son halini şekillendireceğiz” dedi.

Yapılan yorumlar ise Esed’in kaderinin rejim ve muhalifler arasındaki müzakerelerin belirleyeceği yönünde. Muhalefet bunu siyasi geçişin başlangıcı olarak sayıyor. Ancak Şam bu konudaki tartışmaları kesinlikle reddediyor.

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada Riyad’daki toplantıda Beşar Esed rejiminin hükümetten çıktığını belirten Kadmani Suriye’de güvenli bir siyasi geçiş süreci inşa etmenin gerekli olduğunu açıkladı. Kadmani açıklamasında “Siyasi geçiş, Esed’ın olmadığı güvenli bir ortama ihtiyaç duyuyor. Bizim görevimiz ise Esed rejimine alternatif bulmak” dedi.

Soçi zirvesine katılım konusunda ise net bir tavır sergilemeyen Kadmani “Soçi konferansı için bir tarih belirlenmedi. Özelliklerinin veya hedeflerinin net bir göstergesi yok. Bu konferansın kaynağını da bilmiyoruz. Cenevre’ye gitmeye hazırlanıyoruz” ifadesini kullandı.

Riyad toplantısı, çarşamba günü Rusya Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Soçi’de gerçekleştirdiği üçlü zirveyle aynı zamana denk geldi.

Zirvenin sonunda Soçi’de Suriye hükümeti ve muhalefetten temsilcilerin dâhil olduğu “Suriye Ulusal Konferansı” yapılması üzerinde anlaşmaya varıldığı açıklandı.