Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Teröre karşı İslam Askeri Koalisyonu toplantısı Riyad’da başladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad, bugün, Teröre Karşı İslam Koalisyonu Savunma Bakanları Meclisi’nin ilk toplantısına ev sahipliği yapıyor.

Bugün düzenlenen ilk toplantı sırasında, koalisyonun genel stratejisi, terörle mücadeledeki faaliyetleri ve geleceğe yönelik girişimleri ele alınacak.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz’in açılışını yaptığı, ‘Teröre karşı müttefikler’ sloganıyla düzenlenen toplantıya, İslam Koalisyonu üye ülkeleri Savunma Bakanları’nın yanı sıra, koalisyonun destekçisi ülkelerden resmi heyetler ve Suudi Arabistan’dan diplomatik bir gözlem heyeti katılacak.

Dünya İslam Birliği (Rabıta) Genel Sekreteri Şeyh Dr. Muhammed el-İsa, entelektüel-fikri alanda bir konuşma yaparak, İslami ilke ve değerlere vurgu yapıp, terörist düşünce tezlerine karşı, iyimserlik, hoşgörü ve merhamet gibi İslam’ın gerçek ilkelerini dile getirecek.

Askeri alanda konuşma yapacak olan İslam Askeri Koalisyonu’nun başında bulunan, Pakistan eski Genelkurmay Başkanı Raheel Şerif, askeri bilgilerin güvenli bir şekilde paylaşımını kolaylaştırma ve üye devletleri, şiddet ve terör saldırılarını engellemek için terörle mücadele amacıyla askeri gücünü arttırmaya teşvik etme konusunu el alacak.

Ürdün Enformasyon Bakanı Muhammed el-Mumeni ise, medya alanında değerlendirme yaparak, medyanın bilimsel ve toplumsal boyutların geliştirilmesine, üretilmesine ve yaygınlaştırılmasına katkıda bulunma, koalisyona ait medya kanalları ve diğer platformlarda terör gruplarının propagandasını açığa vurma ve onları yenilgiye uğratma başlıklarına değinecek.

Terörizm finansmanı ile mücadele alanında ise, Suudi Arabistan Para Ajansı (SAMA) Başkanı Ahmed bin Abdulkerim, koalisyona üye ülkelerde terörizmin finansmanı ile mücadele alanında ilgili taraflarla işbirliği yapıp, çalışmaların koordine edilmesi, yasal düzenleyici ve operasyonel çerçevelerin geliştirilmesinin yanında, üye devletlerarasında bilgi alışverişinin kolaylaştırılması konularının altını çizecek.

41 İslam ülkesinin katılımıyla oluşturulan İslam Askeri Koalisyonu, teröre karşı mesaj, üye ülkeler arasında fikri, askeri ve terörün finansmanına karşı mücadele alanlarında işbirliği ve yardımlaşmanın artırılması amacıyla kuruldu.

Terörizme karşı mücadele amacıyla, İslam Askeri Koalisyonu’na katılan ülkelerin stratejik vizyonu, barışı seven ülkeler ve uluslararası örgütlerin desteğiyle; entelektüel ve medya alanlarındaki çabalarını koordine edip birleştirmek, terörizmin finansmanı ile mücadele etmek, her türlü terörizm ve aşırılık karşısında askeri seçeneği kullanmak ve diğer uluslararası çabaları korumak için aktif olarak katkıda bulunmaktır.
Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan’ın girişimi ile İslam ülkelerinin terörizm karşısında çabalarını birleştirmek amacıyla 2015 Aralık ayında İslam Askeri Koalisyonu’nun kurulduğunu duyurmuştu.