Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Pentagon ‘un ilan ettiğinden çok daha fazla sivil ölüyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

New York Times (NYT) gazetesi dün ABD ordusunun Dünyanın çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği askeri operasyonlarda öldürülen sivil sayısının Pentagon’dan yapılan açıklamalarda verilen sayılardan çok daha yüksek olduğuna dikkati çekti.

NYT basına ve diğer araştırmalara dayanarak, Savunma Bakanlığı’nın sivil kurbanlara ait gerçek rakamlardan daha az sayıda rakamlar vermek suretiyle ABD kamuoyunu yanılttığına işaret etti.

Gazete, “sistem şeffaf ve hesap verilebilir olmakta zorlanıyor gibi görünüyor. Pentagon, kendisinin ve halkın gerçek sonuçlar hakkında aldatılmasına izin veriyor” ifadelerini kullandı.

NYT’de yer alan analiz haberde devamla şöyle denildi: “Orduya gelen yanlış istihbaratın çoğu, hedeflediği sistemin karmaşık olmasındandır saldırıdan sonra da sivil ölümler hakkında kapsamlı bir soruşturma yapmaz.

Orduya gelen istihbarat bilgileri karışık bir sisteme sahip. bu saldırıdan sonra sivillerin ölümünü kapsamlı bir şekilde soruşturulmasında başarısızlığa yol açıyor.”

50 yıl önce Pentagon’un, Vietnam’daki sivillerin öldürülmesiyle ilgili yanlış bilgiler vermesi ABD’lilerin güveninin sarsılmasına yol açmıştı.

Bu da ABD kamuoyunun savaşa olan desteğinden vazgeçmesine ve sistemin sivillere verilen zararın azaltılmasına dair olan hedefinin kaybolmasına yol açıyor.

Buna örnek olarak, ABD liderliğindeki DEAŞ’a karşı kurulan Uluslararası Koalisyon Irak’taki 157 hava saldırısında 1 sivilin öldüğünü iddia etti. Buna karşılık NYT, gerçek ölü sayısının her 5 saldırıda bir ölü (Pentagon’un iddiasından 31 kat daha fazla) olduğunu iddia ediyor. Yapılan bu araştırmalar sonucu Irak savaşı, ABD tarihindeki en muğlak olan savaş olarak nitelendirildi.

Azmet Han ve Anand Gopal, 2014’te Irak’taki hava saldırılarının başlamasından bu yana düzenli raporlar ve örnekler veriyor.

NYT, DEAŞ’ın Irak’tan çıkarılmasından sonra Kuzey Irak’taki hava saldırılarının olduğu yaklaşık 150 bölgeyi ziyaret etti. Yüzlerce görgü tanığı ve saldırıdan kurtulan kişiyle röportaj yaptı. Atılan bombaların parçalarını ve uydu görüntülerini kullanarak yıkıntıların harita resimlerini fotoğrafladı. Bu çalışmaları sonucunda çeşitli koalisyonun hava saldırıları sebebiyle Musul’daki ve çeşitli yerlerdeki sivil ölümlerinin trajik hikayelerini ortaya çıkardı.

Amerikan Brown Üniversitesi, yaptığı araştırmalara göre 2001’den beri bu savaşların Afganistan, Irak ve Pakistan’ın tümünde 200 binden fazla sivilin ölümüne sebep olduğunu tahmin ediyor. Çoğu uzman, sivil ölümlerinin çoğunu radikalizm yanlısı olmalarına bağlıyor. Uluslararası hukuk kuralları, savaşlarda sivillere yönelik zararları en aza indirgemesine rağmen, pratikte sivillerin ölmesini önleyemiyor. Fakat bulgular ABD’nin sivilleri korumak için daha fazlasını yapabileceğini gösteriyor. Soruşturmalar DEAŞ üyelerinin öldürdüğü sivil ve savaşçıların kayıtlarındaki karışıklığın yanısıra ABD önderliğindeki koalisyon güçleri tarafından öldürülen savaşçılar ve siviller hakkında tutulan kayıtların doğruluğu ve güvenilirliği konusunda başarısız olduklarını kanıtladı.

ABD ordusu nadiren başarısızlıklarını itiraf ediyor ya da sivillerin ölümlerini engelleme konusunda değişikliğe gidiyor.

NYT, Amerikan halkının saldırılara göz yumması için, askeri ve siyasi liderlerin gelişmiş teknoloji ve dakik bir şekilde yapılan saldırıların düşmana engel olduğunu inandırmaya çalıştığını ve ayrıca ABD kamuoyunun, askeri operasyonların maliyetlerine ve sonuçları hakkında bilinçlenmesi gerektiğini vurguluyor.