Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

SDG, çözüm sonrasında orduya katılacak! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suriye Demokratik Konseyi Eş Başkanı Riyad Derar, Suriye çözümü gerçekleştiğinde, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG), Suriye ordusuna katılacağını belirtti. Derar’ın bu açıklamaları, Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım’ın açıklamalarıyla eş zamanlı gerçekleşti. Öyle ki, Başbakan Yıldırım, resmi bir ziyaret kapsamında Londra’ya gitmeden önce dün bir basın toplantısı düzenleyerek, Türkiye’nin, ABD’nin YPG ile ortaklığını bitirmesini umduğunu söyledi.

Derar ise, Rudaw’a yaptığı açıklamada, “ABD her zaman bize inandı. O, DEAŞ’ın ortadan kaldırılması ve Suriye’de bir siyasi çözümün gerçekleşmesi için çalışıyor” ifadelerini kullandı. Derar ayrıca, “Suriye istikrara kavuşuncaya kadar, ABD’lilerin söylediklerini uygulama ve Irak’ta yaptıkları gibi bölgeden ayrılma günlerini belirleyerek geri çekilme hakkına sahip olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

“SDG, Suriye ordusunun bir parçası olacak”

SDG’nin ABD’nin ittifakı olduğuna dikkat çeken Derar, “Çalışacağımız ve silahlarımızı yalnızca aşırılık yanlıları ve terör ile mücadelede kullanacağımıza dair sözümüzü tuttuk” şeklinde konuşurken, “Suriye çözümü gerçekleştiğinde, SDG, silahlanmayı sağlayacak olan Suriye ordusunun bir parçası olacak” dedi.

Derar sözlerini şöyle sürdürdü, “Suriye’de barış için çalışıyoruz. Gerçek müzakere tarihi belirlenene kadar kendimizi ve alanlarımızı yeniden inşa ediyor; güvenlik, emniyet ve barış konularında devamlılığını sağlıyoruz. Eğer federal sistemle bir Suriye devletine gidersek, silah ve güçlere ihtiyaç duymayacağımıza inanıyorum. Çünkü bu güçler, Suriye ordusuyla yakın ilişkiler kuracak. Ordu ve dışişleri gibi egemen bakanlıklar merkezde olacak. Aynı şekilde SDG yerel değil, ordu güçleri olacak.”

Suriye Demokratik Konseyi’nin Eş Başkanı, Türkiye medyasının algı operasyonu yapmaya çalıştığını ve ABD’nin SDG’den silahlarını geri çekeceğini kaydetti. Derar, yapılanın algı operasyonunun bir parçası olduğunu ve buna boyun eğmeyeceklerini, herhangi bir önem de vermeyeceklerini vurguladı.

Ayrıca Derar, SDG’nin Ekim 2015’te çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu, Arap ve Süryaniler tarafından kurulduğunu ve DEAŞ örgütü ile savaştığını belirtti.

Yıldırım, ABD’yi PKK terör örgütünün PYD ve YPG gibi uzantıları konusunda uyardı

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım, dün İngiliz mevkidaşı Theresa May’in daveti üzerine Londra’ya yönelik resmi ziyareti öncesinde Ankara’da bir basın toplantısı düzenledi. Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin, ABD’nin gerçek müttefiklerine geri dönmesi için terör örgütü ile ortaklığını sonlandırmasını umduğunu söyledi. Anadolu Ajansı’nın (AA) belirttiğine göre, Türkiye, ABD’yi PKK terör örgütünün PYD ve YPG gibi uzantıları konusunda tekrar uyardı. Bu bağlamda, “ABD, bize bunun bir tercih değil bir mecburiyet olduğunu söyledi” diyen Yıldırım, şu anki merhalenin, bölgedeki DEAŞ örgütünün sonuna tanık olduğunu ve artık böyle bir mecburiyetin de ortadan kalktığını kaydetti. “Beklentimiz ABD’nin bir an önce YPG ile ortaklığını sona erdirmesi ve gerçek ortaklarına, müttefiklerine geri dönmesi” şeklinde konuştu.

İngiltere Başbakanı Theresa May ile iki ülke arasındaki ilişkileri, bölgesel konuları, Suriye ve Irak’taki durumu görüşeceğini söyleyen Yıldırım, “Suriye ve Irak’ta iç savaşın tamamen sona erdirilmesi, aynı zamanda bu toprakların bütün terör örgütlerinden arındırılması, bütün etnik kimliklerin katılacağı yeni Suriye devletinin teşkili ve Irak’ta referandum sonucu ortaya çıkan durumun değerlendirilmesini yapacağız” dedi.