Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BM: Esed rejiminin müzakere heyeti, yarın Cenevre’ye gidecek | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler (BM), Esed rejimi müzakere heyetinin, yarın (Çarşamba), Cenevre 8 müzakerelerine katılmak üzere, İsviçre’nin Cenevre kentine ulaşacağını açıkladı.

BM Resmi Sözcüsü Alessandra Velucci, konuya ilişkin olarak, bugün, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Suriye hükümetinin müzakere heyeti henüz Cenevre’ye ulaşmadı fakat BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura, hükümet heyetinin Çarşamba günü Cenevre’ye geleceğine dair teyit aldı” dedi.

Esed rejimine yakın kaynaklar ise, rejim heyetinin Çarşamba sabahı Cenevre’ye ulaşacağını ifade etti.

Cenevre 8 müzakereleri, BM’nin 7 yıldır süren ve yaklaşık 340 bin sivilin öldüğü Suriye’deki savaşı bitirmek için sarf ettiği çabalara ivme kazandırması için fırsat olarak görülüyor.

Suriye muhalefeti, 8. oturumu yapılacak müzakerelere ilk kez tek müzakere heyetiyle katılırken, Yüksek Müzakere Kurulu (YMK), Kahire ve Moskova platformları da müzakerelerde bulunacak.

Suriye muhalefeti, geçtiğimiz hafta, Suudi Arabistan’ın Başkenti Riyad’da gerçekleştirdiği kongre sonucunda Cenevre müzakereleri için ortak bir müzakere heyeti kurmuştu. Muhalefet tarafından yayınlanan Riyad Kongresi Sonuç Bildirgesi’nde Suriye’de herhangi bir siyasi geçiş sürecinin başlamasından önce Beşşar Esed ve yönetici zümresinin iktidardan uzaklaştırılması gerektiği vurgulanmıştı.

Beşşar Esed’in istifa edip etmeyeceği konusu, Cenevre 8 müzakerelerindeki en büyük düğümü teşkil etmişti. Şam yönetimi, istifanın tartışma konusu olamayacağını savunurken, muhalefet geçiş süreci başlamadan önce Esed’in istifa etmesi konusunda ısrar ediyor.