Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Papa, Myanmar’ın bugün Bangladeş’e gidiyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Papa Franciscus, Myanmar ziyaretinin üçüncü gününde, Yangon’da kalabalık bir kitleye yaptığı konuşmada, “Her yara ve acı hatırayı silmek için uzlaşma ve barışa ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Papa, yine ‘Arakanlı’ kelimesini kullanamadı

Papa’nın, ordunun şiddet içerikli operasyonları sebebiyle 600 binden fazla Arakanlının (Rohingyalı) Bangladeş’e kaçmasından sonra gelen Myanmar ziyareti, diplomatik önem ve risk taşıyor.

Papa, dün, Yangon’da Katolikler için bir ayin düzenleyerek, çatışmalar nedeniyle parçalanmış ülke için, etnik ve dini farklılıkların çatışma ve intikam hislerine yol açmaması çağrısı yaparak, yine ‘Arakanlı’ kelimesini kullanamadı.

Budist milisler tarafından misilleme gelmesinden korkan Myanmar Katolik Kilisesi yetkilileri, Papa’yı ‘Arakanlı Müslümanlar’ konusuna değinmemesi konusunda uyarmıştı.

Çünkü ‘Arakanlı’ kelimesi, Arakanlıları ‘Bengal’ olarak tanımlayan ve onları yok sayan Budistlerin çoğunu kızdırmaya yeterli oluyor.

“Papa’nın karşı karşıya kaldığı baskıyı anlıyoruz”

Eski Milletvekili ve Arakan üzerine çalışmalar yapan aktivist Kyaw Min, Papa’nın karşı karşıya kaldığı baskıyı anladıklarını, dolaylı da olsa Arakan krizinden bahsettiğini söyledi.

Min, “Papa Franciscus, 50 yıllık bir askeri yönetim sonrasında, Myanmar halkına etnik ve mezhepsel çatışmalardan kaçınmak için hoşgörünün önemini hatırlattı” şeklinde konuştu.

Papa’dan, 700 bin Katoliğe ayin

Katolik Kilisesi Myanmar Temsilcisi, dün yapılan ayine kayıtlı 150 bin kişinin katılacağını, ancak Papa’yı görmek için yaklaşık 700 bin Katolik Myanmarlının Yangon kentine geldiğini açıklamıştı.

Katolikler Myanmar’da 500 yılı aşkın bir süredir var ve genellikle Budist nüfus ile iyi ilişkilere sahip.

Ayine katılan Katoliklerden biri olan Michael Salai Sui Aung (40), Alman haber ajansına yaptığı açıklamada, “Duygularımı kelimelerle ifade edemeyecek kadar çok mutluyum. Bence, Papa nereye giderse gitsin barış getirir” şeklinde hislerini ifade etti.

Papa Franciscus, sözüne, ülke halkının dilinde ‘Merhaba’ anlamına gelen ‘Minglabar’ kelimesiyle başlarken, Rahibeler de Latince ilahiler söyledi.

“Myanmar’daki birçok kişinin, şiddet nedeniyle görünür veya görünmez şekilde yaralandığını biliyorum” şeklinde konuşan Papa, Myanmar yönetiminin hassasiyetleri sebebiyle kamuya açık konuşmalarında doğrudan ‘Arakanlı’ kelimesini kullanmasa da, her konuşmasında etnik ve dini farklılıklara saygı gösterilmesi ve şiddetten uzak durulması mesajı verdi.

Papa’nın Myanmar’ın ardından, bugün, Bangladeş’e gidip, bir grup Arakanlı mülteci ile görüşmesi bekleniyor.