Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Arjantin’deki diktatör cunta hakkında yürütülen davada karar verildi! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Arjantin, 1970 ve 1980’li yıllarda diktatörlük altında zor günler geçirdi. Öyle ki söz konusu dönemde, yüzlerce muhalife yönelik bir dizi operasyon gerçekleştirildi. 2003 yılının ardından Kirchner ailesinin iktidara gelmesiyle (2003 yılında Néstor Kirchner, daha sonra da eşi Cristina Fernández de Kirchner devlet başkanlığı yaptı) söz konusu yıllarda muhaliflere karşı işlenen suçlarla ilgili yargılamalar yapılmaya başlandı.

Söz konusu davaların en sonuncusunda, Arjantin mahkemesi, 48 eski askeri ismi ölüm uçuşlarına ve cezaevlerinde işlenen diğer suçlara karıştıkları gerekçesiyle hapse mahkûm etti. Dava, Donanma Mekanik Okulu’nda (Esma) işlenen insanlığa karşı suçları da kapsıyor. Esma, o dönemde Arjantin’in en büyük işkence merkezi olarak kullanılmış ve oraya götürülen yaklaşık 5 bin tutuklunun, çok azı sağ olarak kurtulmuştu.

29 sanığa ömür boyu hapis

Görülen davada 29 sanık hakkında ömür boyu hapis cezası verilirken, 19 sanık 8 ila 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı, 6 sanık ise beraat etti. Bu bağlamda eski iki pilot olan Mario Daniel Aro ve Alejandro Domingo D’agostino da, birçok muhalifi Río de la Plata nehrine veya okyanusa atarak, “ölüm uçuşları”na karıştıkları gerekçesiyle müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Rahibe Dumont’un cesedi henüz bulanamadı

Öte yandan ölüm uçuşları kurbanlarından olan Fransız rahibeler Alice Dumont ve Leonie Duque, Aralık 1977’de Plaza De Mayo (Mayıs Meydanı) annelerinin toplandığı meydandaki İnsani Yardım Kuruluşu’ndan kaçırılarak öldürülmüştü. Duque ve kuruluştan 3 kişinin cesedi, Arjantin’in Atlantik kıyılarında bulundu. Ancak Dumont’un cesedi henüz bulanamadı.

‘Ölüm Meleği’ lakaplı eski Yüzbaşı Alfredo Astiz müebbet hapis

Davada yargılanan ‘Ölüm Meleği’ lakaplı eski Yüzbaşı Alfredo Astiz ve Jorge Eduardo Acosta ise müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Duruşmada yaklaşık 800 kişinin ifadesine başvuruldu. Söz konusu dava, Esma’da yapılan insan hakları ihlalleri konusundaki üçüncü davadır.

Kasım 2011’de duruşmaların başlamasından bu yana, sanıkların 11’i ölürken, 3 sanığın da hastalıkları sebebiyle davaları düştü.

Yaklaşık 4 saat süren duruşma halka açık yapıldı

Hükümler, yaklaşık 4 saat boyunca kurbanların yakınlarıyla dolu kalabalık duruşma salonunda okundu. Daha sonra ise sanıklar, cam bir panelin arkasından geçerek salondan ayrıldı. Mahkeme dışında da, insan hakları aktivistleri de dâhil yüzlerce insan, duruşmayı büyük bir ekrandan takip etti.

Ölüm Uçuşları davası ortaya çıkana kadar, söz konusu olay hakkında hiç kimsenin bir şey bilmediği ifade ediliyor.