Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Bağdat ve Erbil arasında, ‘Kerkük’te ABD askeri’ gerilimi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Irak ordusu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkililerinin, Kerkük’ün güvenliğinin sağlanması için kente ABD askerlerinin gittiği iddiasını yalanladı.

Irak Ortak Operasyon Komutanlığı tarafından, dün, resmi Facebook sayfasında yayınlanan açıklamada, “IKBY’deki bazı medya kaynakları, ABD askerlerinin Kerkük’e gitmek üzere yola çıktığına dair haberler yayınlamıştı. Bu iddialar doğruluktan uzaktır” denilerek, Kerkük ya da Irak’ın herhangi bir yerinde, koalisyon güçleri askerlerinin artırılmasının gündemde olmadığı ifade edildi.

Açıklamada, “Irak topraklarının güvenliğini sağlamak, yabancı güçlerin işi olmadığı gibi yabancı güçlerin böyle bir hak imkanı da yoktur. Kerkük’ün güvenliği meselesi, Irak ordusu ve güvenlik güçlerinin ulusal sorumluluğudur. Uluslararası Koalisyon’un Irak’taki görevi danışmanlık ve lojistik destekle sınırlıdır” ifadeleri kullanıldı.

IKBY Terörle Mücadele Birimi ise, “ABD askerleri, Kerkük’ün güvenliğini sağlamak amacıyla Irak ordusuyla ortak ve koordineli operasyon odası oluşturmak üzere Kerkük’teki Gilan Üssü’ne doğru harekete geçmiştir” denildi. Kerkük’e ABD askeri gönderilmesini, ABD ordusu Suriye ve Irak Komutanı General Jimi Gerrard ile üç hafta görüşen IKBY İstihbarat Birimi, Lahor Şeyh Cangi tarafından talep edildiği kaydedildi.

Süleymaniye Terörle Mücadele Birimi Sorumlusu Celal Şeyh Naci, konuya ilişkin olarak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı;

“ABD askerlerinin Kerkük’e gelmesinin sebebi kentin güvenliğinin sağlanması için ABD kuvvetleri ile Irak ordusu ve Terörle Mücadele Birimi arasında koordineli çalışma başlatmaktır. Talep, özellikle, federal güçlerin tartışmalı bölgelerde yeniden konuşlanması sonrası iletilmiştir. Bu sebeple, İstihbarat Birimi Başkanı, DEAŞ’ın bölgeden çıkarılmasından sonra bölgede meydana gelen gerginliklere karşı ABD tarafına güvenliğin sağlanması için ek kuvvet göndermesi talebinde bulunmuştur.”

Bu gerilimler yaşanırken, Kerkük Kent Meclisi’nde yaşanan sorunlar, İslami Birlik Hareketi’nin Meclis Başkanı’nın vekaletle değişmesini kabul etmesinden sonra çözüm yoluna girdi. Konuya dair bir açıklama yapan İslami Birlik Hareketi Resmi Sözcüsü Hadi Ali, “Meclis’teki tarafları, Rebvar Talabanı’nın görevinde kalmasını kabul etmeye ikna etmek için büyük çaba sarf etmemize rağmen başarılı olamadık. Durumun kötü bir hal almaması için Meclis Başkanı’nın değiştirilerek, İbrahim Halil’in Meclis Başkanı olmasını kararlaştırdık” dedi.

Öte yandan, Irak Federal Hükümeti, Rebvar Talabani ve Eski Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’i Kerkük’ün IKBY referandumuna eklenmesinde rol oynamaları nedeniyle, Irak’ın egemenliğine zarar vermekle suçlayarak, iki yetkili hakkında yakalama emri çıkarmıştı. Kerim ve Talabani, bu gelişme üzerine Kerkük’e gitmişti. Türkmen ve Arap partiler ise, Talabani’nin affedilerek geçici olarak Kerkük Kent Meclisi Başkanlığı’na getirilmesini talep etmişti.

Irak Anayasası’na göre, Kerkük Kent Meclisi Başkanlığı İslami Birlik Hareketi’nin adayına veriliyor.