Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Yemen, Husilere karşı direniyor… | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Abdullah Salih’in açıklamasında Husiler’in aleyhine, gizli ‘intifada’ merkezli bir cümle:

“Birliğiniz için, devletiniz adına İntifada başlatın!”

Salih bu cümleyi Yemen halkına, özellikle de Kuzey Yemen’e yönelik söyledi. Yemen’in kuzeyinde bulunan kesim Zeydi İmamlar Devleti’nin yönetimi altına girmeye karşı 1962 Eylül’de gerçekleşen devriminde başarıyla direniş göstermişti.

Salih bu çağrının herhangi bir zulme karşı onları harekete geçireceğini biliyor.

Geçtiğimiz günlerde olanlar, Yemen’in modern tarihinde bir ayrım noktasını oluşturmakta.

Belki de Zeydi devrim projesinin Husi versiyonunun defterini sonsuza kadar ya da uzunca bir süre kapatacak.

Salih, Husilerle işbirliği yapması nedeniyle kınanıyor mu? Kendisi ve partisi olan Genel Halk Kongresi de (GHK) bu imam soyundan gelen hurafeci oluşuma dayanan herhangi bir düşüncenin, Arap düşmanı olan Humeyni örgütüyle birlikte olduğunu biliyorlar mı?

Evet, biliyorlardı. Her şeyin farkında olarak onlarla ittifak kurdular. Bu, Yemen’i şu anda bulunduğu felakete sürükleyen, ayrıca tehlike ve fitneye düşüren şeylerin bir parçası. Körfez çözümü ona canı, malı ve ailesinin güvenliğini garanti altına alarak bir anlaşma ile ülkeden çıkışını sağlamıştı. Fakat geçen geçti, gelecek hakkında ise bir fikrimiz yok.

Herşeye rağmen, biz şu an yeni ve iyi bir durumla karşı karşıyayız. Bu durumun her anlamda ve güçlü bir şekilde desteklenmesi gerekmekte. Salih, Yemen’in siyasi arenasındaki kilit oyuncu olduğunu kanıtladı. Hoşa gitse de gitmese de gerçek bu. Humeynici Husi çetelerinin egemenliği altında siyasi, güvenlik ve hizmet açısından açlıkla geçen üç yıldan sonra Yemenlilerin yaptığı acı hasada yardımcı oldu.

Yemen ve komşusu olan ülkeler hatta dünya için daha büyük ve derin olan tehlike; Yemen’in; milyonlarca halkı, Suudi Arabistan’a bakan dağları,  Kızıldeniz ve Aden Denizi’ndeki önemli sahilleriyle, Kasım Süleymani ve İran Devrim Muhafızları şeytanlarının emrindeki silahlı çetelerin egemenliği altına girmesidir.

Bu nedenle, Yemen halkının, Abdullah Salih ve Kongre Partisi’nin önderliğinde intifadaya kalkması devamı gelecek olan bir durum.
Bana kalırsa bu İntifada’ya sadece siyasi ve medya düzeyinde değil, askeri ve bilişim açısından da tam bir destek sağlamak gerekmekte.

Salih, Husiler’e savaş açan konuşmasında, “Tüm şehirleriyle Yemen halkını tek bir vücut olup, 3 yıldır Eylül Devrimini ve Yemen’in birliğini sağlayan herkesten intikam alan Husi çetelerine karşı ülkeyi savunmaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

Adam, geçtiğimiz yıllarda kısa bir süreliğine saptığı yoldan, Yemen Cumhuriyeti’nde aktif bir asker olarak yetiştiği ahlaki çizgisine geri göndü.

Salih, konuşmasında komşu ülkelere ve elbetteki Suudi Arabistan’a, ‘Yemen’de yaşananların ve Yemen’in başına gelenlerin yeterli’ olduğunu söyleyerek yeni bir sayfa açılması çağrısında bulundu.

Son olarak:

Gelecek umutlu…

Çalışmak elzem…

Ve dikkat gerekli …