Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Abbas: Kudüs konusunda çıkacak herhangi bir karar bizleri anlaşmalardan alıkoyacaktır | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Kudüs ile ilgili ABD’nin alacağı herhangi bir kararda, Filistin toprakları ve Arap-İslam dünyası içinde geniş çaplı gösterilere yol açacağı, sonucu kestirilemeyen tehlikeler ve riskleri beraberinde getireceği ve bölgeyi daha büyük gerginliklere iteceği konusunda uyardı

Başbakan yardımcısı Ziyad Ebu Amr, Kudüs’teki ABD Başkonsolosu Donald Blum aracılığıyla Kudüs’le ilgili herhangi bir ABD kararını kesin olarak reddettiğini bildiren Abbas’ın mektubunu Amerikan yönetimine verdi.

Abbas: Kabul edilemez

Mektupta ABD yönetimi tarafından Kudüs’teki statükoya dokunmak için alınan herhangi bir karar ya da icraatın “kabul edilemez” olduğu ve bunun Washington’un barış sürecinde üstlendiği arabuluculuk görevi ile çelişeceği, bu tür bir kararın ciddi bir barış sürecine devam etmek ve bölgeyi daha da gerginleştirmek ve tırmandırmak için kapıyı kapatmak olacağı belirtildi.

Ebu Amr, Amerikan konsolosuna “Elçilik tarafından atılacak herhangi bir adım veya Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması, Filistin topraklarında ve İslam dünyasının diğer bölgelerinde geniş çaplı protestolarla karşılanacak çünkü Kudüs sadece Filistin devletinin başkenti değil tüm Müslüman ve Araplarındır. Herhangi bir ABD kararı Filistin liderliğini yönetim ile herhangi bir anlaşma yapmaktan alıkoyacaktır. Washington, elçiliğini Kudüs’e taşıması ya da İsrail’in başkenti olarak kabul etmesinin sonuçlarını da üstlenir. Barışı sağlamak için geri kalan fırsatları korumak ve bu fırsatları tehdit edecek herhangi bir adım atmamak konusundaki bu görüşlerin gözden geçirilmesi gerekir” dedi.

Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı’na Kudüs çağrısı

Ayrıca ABD’ye Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın iki acil toplantısına yönelik resmi bir Filistin talebini içeren mesajlar geldi. Abbas Arap ülkeleri başkanları ve Batılı yetkililer ile telefon görüşmelerinde bulundu.

Abbas, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanınması veya ABD elçiliğinin taşınmasının önüne geçmek için müdahale etmesi talebinde bulunduğu bir mesajı Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El-Ahmed Al-Cabir es-Sabah’a gönderdi. Ayrıca, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron’a da aynı amaçla başka bir yazılı mesaj gönderdi.

Trump’ın yardımcılarından olan üst düzey bir ABD’li yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, Kudüs’le ilgili kararlar Trump’ın bizzat katıldığı yoğun iç istişarelerin ardından gelecektir.

Filistinliler geniş çaplı protestolara hazırlanıyor

Filistinliler, yarın yapacağı toplantının ardından ABD başkanının Kudüs’ü başkent olarak ilan etmesinden korkuyor.

Filistinliler ABD’nin yapacaklarına karşı siyasi kararlarını ortaya koymak için yürüyüş ve geniş çaplı protestolara hazırlanıyor.

Filistin Hükümeti, Fetih hareketinin yöneteceği bu çalışmaları destekliyor. Yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi; “Filistin halkı Müslümanlar ve Hristiyanlar bugün düşmanla karşı karşıyalar. İsrail’in tanınması, ABD elçiliğinin Telaviv’den taşınması ile ilgili verilecek kararlar iki devlet arasındaki barış hamlelerine zarar verecektir.

“Teyakkuz halindeyiz”

Fetih “Filistin, Tel Aviv’de ve Wasginton’daki hükümetleri aracılığıyla saldırılara maruz kalıyor. Hz. Ömer döneminde varlığı vücut bulan Selahattin Eyyubi’nin özgürleştirdiği Kudüs zaferine çağırıyoruz. Filistin’in karşılaştığı tehlikelere engel olmaya yönelik düzenlemeler yaparak teyakkuz halindeyiz” açıklamasında bulundu. FKÖ de bu yönde yapılan açıklamaları destekleyerek “Halkın teyakkuzda olması” için sendikalara mesaj verdi.