Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BMGK, şiddetin azaltılması çağrısı yaptı! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Yemen’deki tüm taraflara, şiddet seviyesini azaltma ve BM’nin yürüttüğü siyasi sürece daimi bir ateşkes ile koşulsuz olarak bağlı kalma çağrısı yaptı.

Son gelişmeler hakkında Konsey’in kapanış oturumunda açıklamada bulunan Japonya’nın Sana Büyükelçisi Kuro Piso, “BMGK, Yemen’de gittikçe kötüleşen korkunç insani durum hakkında derin bir endişe duyuyor.” dedi.

Fransız Haber Ajansı AFP’nin belirttiğine göre, Japon Büyükelçi, “BMGK üyeleri, Suudi Arabistan’a yönelik roket saldırısını kınıyor.” diyerek, Konsey’in, Yemen’e silah gönderme konusunda da uyarıda bulunduğunu açıkladı.

BM’nin Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed de, çatışmanın tüm taraflarının, kışkırtıcı eylemlerden kaçınması gerektiğini söyledi. Ayrıca uluslararası hukuku ve insan hakları kanunlarını yerine getirmek zorunda olduklarını kaydetti.

Şeyh Ahmed, “Durum, eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in ve heyetin genel sekreteri Ahmed Zuka da dâhil, Ulusal Kongre’deki bazı liderlerin öldürülmesiyle yeni ve tehlikeli bir gelişmeye tanık oldu. Bu olaylar, Yemen’deki ittifaklarda büyük bir değişiklik yaratacak.” ifadelerini kullandı.

Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre temsilci, “Şiddetin tehlikeli bir boyuta çıktığı Yemen çatışmaları, sivil nüfusta kalıcı etkiler bırakıyor. Son birkaç gün içinde, bu tırmanış benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı.” açıklamasında bulundu.

İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed, insani işler koordinatörlerinin sivillere yiyecek, su ve ilaç temin etmek için çatışmaların durdurulmasına yönelik çağrı yaptığını kaydetti. Çatışmaların tırmanmasıyla, sivillerin yaşamlarına yönelik tehlikenin de arttığını söyleyen Ahmed, “Son olaylar Yemen’in insani ihtiyaçlarını olumsuz yönde etkiliyor. Ve birçok Yemenlinin akıbeti hakkında ciddi endişeler doğuruyor.” dedi.

Yemen Özel Temsilcisi, müzakereci bir çözüme her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu vurgularken sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çatışmanın askeri bir çözümü yok ve temel sorunları da çözülmeden devam ediyor. Bu durum Yemen’in veya bölgenin çıkarlarına hizmet etmiyor. Yalnızca Yemen’deki tüm tarafları içeren kapsamlı bir çözüm, Yemen halkı için huzurlu ve sürdürülebilir bir çözüm üretebilir.”

Öte yandan Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt da, uluslararası toplumu, Yemen’deki durumun ciddi etkileri konusunda hızlı bir şekilde harekete geçmeye çağırdı. Ebu Gayt tarafından yapılan açıklamada, “Ali Abdullah Salih’in Husi militanlar tarafından öldürülmesi, felakete uğramış bu ülkenin güvenlik durumunda yaşanacak patlamaya dair bir uyarıdır” dedi. Genel Sekreterlik Sözcüsü Mahmud Afifi ise Salih’in bu şekilde öldürülmesinin, militanların insani duygularının olmadığını gösterdiğini kaydetti.

Sözcü, “Husiler, Yemen anlaşmazlığının, ülkede savaş ve yıkımdan kaçınarak çözülmesi için ortaya konulan bütün uzlaşıları reddetti. Yemen’deki durumun çözüme ulaşması için yapılan tüm siyasi işbirliğini zora soktu. Bu durum, militanların Yemen halkına boyun eğdirmek ve onları kontrol etmek için hazırladıkları planları açıkça ortaya koymaktadır. Tüm bunlar, bütün uluslararası normlara ve kanunlara aykırıdır.” dedi.

Mahmud Afifi sözlerini şöyle sürdürdü: “Uluslararası toplumun, özellikle de etkili güçlerin, terörist Husi militanların, silahlı güçler yoluyla halkı kontrol altına almaya çalıştığını fark etme zamanı geldi. Yemen halkının bu kâbustan uyanması için her şey yapılmalıdır.”

Öte yandan dün Cezayir, Salih’in öldürülmesi hakkında “barbarca hareket” tanımlaması yaparken, menfur olarak nitelendirdiği suikastı kınadı. Cezayir Dışişleri kaynaklarından yapılan açıklamaya göre, “Bu suçun failleri kim olursa olsun veya suçun sebebi ne olursa olsun, bu hareket tüm insanlığın haysiyetini ve değerlerini lekeleyen barbar bir davranıştır.” ifadeleri kullanıldı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ise, Yemen’in başkenti Sana’da bir hafta içinde yaşanan çatışmalarda 234 kişinin öldüğünü, büyük çoğunluğu ağır 400 kişinin de yaralandığını bildirdi.

ICRC Yakın ve Ortadoğu Bölge Direktörü Robert Mardini, twitter hesabı aracılığıyla, “Yemen’deki Kızılhaç ekipleri şuan hastanelere ilaç, cerrahi malzeme ve yakıt sağlamak için elinden gelen her şeyi yapıyor” açıklamasında bulundu.

Diğer taraftan BM de yaptığı açıklamada, BM’ye ve Kızılhaç’a bağlı uçakların dün Sana havalimanına iniş yaptığını duyurdu. BM Yemen İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick, çatışmaların, Sana sokaklarında durduğunu açıkladı.

BM ayrıca, savaş taraflarının neden olduğu gıda yetersizliği nedeniyle, Yemen’de dünyanın en kötü insani krizlerinden birinin yaşandığını, milyonlarca bu sebeple kişinin hayatını kaybedebileceğini kaydetti.

McGoldrick, “Mahkûmlar gibi hapsedilen beş günün ardından insanlar artık evlerini terk etmeye başladı. İnsanlar, bir kez daha gerginlik durumunun yaşanabileceği korkusuyla güvenlik ve sağlık arayışına başladı. Halk beş gün boyunca kesintisiz bir şekilde devam eden bombalama, ateş açma, hava ve kara saldırılarına maruz kalan çocuklarını sakinleştirmeye çalışıyor” dedi.