Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Mattis: Körfez İşbirliği Konseyi’ne ihtiyacımız var | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) Washington için büyük önem taşıdığını açıkladı. Konsey’in Körfez bölgesinin istikrarını güçlendirdiğini ifade etti.

Mattis, Kuveyt’e düzenlediği ziyarette yaptığı basın açıklamasında “Kuveyt Emiri’nin Körfez ülkeleriyle Katar arasındaki krizi sona erdirme çabalarını destekliyoruz. Konsey’in bağlılığını ve bölgedeki tüm çatışmaların barışçıl bir çözüme ulaşmasını umut ediyoruz” ifadesini kullandı.

Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Mattis, ABD Başkanı’nın görevini yerine getirdiğini ve Trump’a bu konuda tavsiyelerde bulunduğunu belirtti. ABD Savunma Bakanı, Trump’a ne yönde tavsiye verdiğine dair ise açıklamada bulunmadı. Ancak yayınlanan son raporlar, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın yanı sıra Mattis’in de Trump’ın kararından hoşnut olmadığına işaret ediyor.

Mattis, iki gün süren Kuveyt ziyareti sırasında Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir el-Sabah ve Savunma Bakanı Şeyh Muhammed El-Sabah ile görüştü.

Pentagon Sözcüsü Dana White, görüşmelerin ana gündem maddelerinin DEAŞ ve Katar krizi olduğunu duyurdu.

White, ABD Savunma Bakanı’nın ABD ile Kuveyt arasındaki ilişkilerden övgüyle bahsettiğini ve iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin Kuveyt’in bağımsızlık savaşından bu yana en güçlü dönemini yaşadığını söylediğini aktardı.

Mattis’in Kuveyt temasları, Mısır, Ürdün ve Pakistan’a düzenlediği ziyaretin ardından gerçekleşti.

ABD Savunma Bakanı ve dört ülkenin liderleriyle yapılan görüşmelerde DEAŞ ve terörle mücadele çabaları başlıca gündem maddesiydi.

Mattis’in ziyaretleri arasında en dikkat çekeni Washington’un son dönemde sık sık gerilim yaşadığı Pakistan’dı. Zira Afganistan’daki uluslararası güçlerin komutanı olan ABD’li General John W. Nicholson, kısa süre önce yaptığı açıklamada ABD’nin aşırılıkla mücadelesinde Pakistan’ın etkisiz kaldığını söylemişti. Bunu İslamabad yönetimine doğrudan ilettiklerini kaydetmişti.