Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BAE, Bahreyn ve Tunus, AB’nin kara liste kararından rahatsız | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Avrupa Birliği’nin (AB) BAE’yi vergi alanında işbirliği yapılmayacak ülkeler listesine almasının, dehşet verici bir durum olduğu ve hayal kırıklığı yaşattığı belirtildi. Bütün uluslararası vergi yasalarına tam olarak uyduğunu bildiren BAE hükümeti, uluslararası ortaklarıyla birlikte bu hedefi gerçekleştirmek için ortak çalışmasını sürdüreceğini vurguladı. AB tarafından listeye alınmayan bir başka ülke olan Tunus ise, AB’den kararını gözden geçirilmesini istedi. Karar, Tunus’un en büyük ekonomik ortağı olarak gösterilen AB ile olan ilişkilerinin geleceği hakkında soru işaretlerine sebep oldu.

BAE Maliye Bakanı Vekili Yunus el-Huri, konuya dair, dün, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “AB’nin vergilere ilişkin bilgi alışverişi konusunda öne sürdüğü talepleri yerine getirmek için çalıştık. Tam bir şeffaflıkla çalışmalarımızı sürdürerek Ocak 2018’e kadar bitirilmesi gereken icraatları bitirmek için uğraşıyoruz. BAE ismi en kısa sürede bu listeden silinecektir” dedi.

BAE’deki yetkililerin 2017 yılı başından beri AB’deki mevkidaşlarıyla işbirliği içinde gerekli şartları yerine getirmek için ciddiyetle çalıştığına işaret eden el-Huri, “AB’nin ilgili mercileriyle yaptığımız çalışmaların ikinci aşamasına geçmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

AB temsilcilerinin daha önce yaptıkları açıklamalarda, BAE’nin AB’deki ekonomik ortaklarıyla olan işbirliği ve koordinasyonu sürdürmek için gerekli icraatları yaptığını bildirdiği hatırlatan el-Huri, BAE’nin AB ile olan vergi anlaşmasının gerekliliklerini yerine getirdiğini, sadece son rötuşları kaldığını vurgulandı.

Tunus’tan da AB’nin kararına tepki geldi. Tunus hükümeti tarafından yapılan açıklamada, AB’ye Tunus’u kara listeye alma kararını yeniden gözden geçirme çağrısı yapıldı. Hükümetin, AB’ye vergi meselesindeki sorumluluğuna dair gerekli beyanatları verdiğinin altı çizildi.

Konuya dair değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, AB Bakanları arasında kara listeye dair görüş ayrılıkları olduğuna dikkat çekerek, Tunus’un bazı icraatları yerine getirmesi halinde kara listeden çıkma fırsatı olduğunun altını çizdi.

Tunuslu Ekonomi Uzmanı Sadık el-Cebnun, AB Bakanları arasındaki anlaşmazlıklar hakkında yaptığı değerlendirmede, “Tunus’un vergi cenneti olması, vergi cehennemi olmasından iyidir” dedi.

Uzman Ziyad bin Amr ise, Tunus’ta derinlikli vergi reformları yapılması gerektiğine dikkat çektiği değerlendirmesinde, bu reformların AB kararından bağımsız yapılması gerektiğini dile getirdi. “AB tarafından yapılan bu icraat, Tunus ve AB arasındaki ittifaklara olumsuz etki edebilir” şeklinde konuştu.

AB kararının Tunus ekonomisine çeşitli etkilerinin olacağı değerlendirmelerine değinen Tunuslu Vergi Uzmanı Muhammed Salih el-İryan, konuya ilişkin yorumunda, Tunus’ta vergi ödemeyen yaklaşık 70 bin şirket olduğunu ifade ederek, “Tunus’taki vergi kaçakçılığı hacmi yaklaşık 12 milyar dinar (4.8 milyar dolar) civarında. Bu durum AB kararı olmasa da mücadele edilmesi gereken bir durumdur” ifadelerini kullandı.