Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Batı ve Rusya arasındaki Ukrayna gerilimi devam ediyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rusya’nın Kırım Yarımadası’nı ilhak etmesi ve Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı milislere yardım etmesi, başta ABD olmak üzere Batı ülkeleri ile Moskova arasında gerginliğe neden olmaya devam ediyor. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) son yıllarda düzenlediği yıllık toplantıların tamamında ana gündem maddesi Ukrayna.

AGİT Genel Sekreteri Thomas Greminger dün, AGİT toplantısı öncesinde Alman haber ajanslarına verdiği söyleşide “Taraflar arasında güvensizliğe sebep olan birçok noktaya dikkat çekiyoruz” diyerek Avrupa Birliği’nin (AB) üyeleriyle güven tazelemesi gerektiğini vurguladı. Greminger, toplantıda yaptığı konuşmada ise “Güvenlik, birbirimize güvenmekle başlar. Bu güveni şimdi oluşturmamız büyük önem taşıyor. Ukrayna’nın doğusundaki askeri faaliyetlerin artması ve insani durumun kötüye gitmesi beni kaygılandırıyor” ifadelerini kullandı.

ABD’nin katıldığı tek bölgesel teşkilat olan AGİT, aynı zamanda ABD ve Batı ülkeleri arasında bir diyalog platformu vazifesi görüyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre ise AGİT zirvesi, NATO’nun Doğu Avrupa’da artan varlığının bir işareti konumunda.

ABDli ve Rus diplomatlar, zirvede, Rusya tarafından sunulan AGİT’in doğu Ukrayna’daki mevcut sivil gözlemcilerine ek olarak silahlı barış gücü göndermesi yönündeki teklifini görüşecek.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın katılımıyla Avusturya’nın Başkenti Viyana’da bugün yapılacak görüşmede, Rusya’nın tartışmalı teklifi de gündeme gelecek.

Konuya ilişkin dün Viyana’da bir basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, “Rusya’nın Ukrayna’daki düşmanca tutumu, Avrupa için halen en büyük tehdidi oluşturuyor” dedi.

Rusya’nın Kırım Yarımadası’nı ilhak etmesi ve Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı isyancılara destek vermesi hakkında konuşan Tillerson, Moskova Ukrayna’dan çekilene kadar ABD’nin Rusya’ya karşı uyguladığı ambargonun devam edeceğini belirterek, “Rus işgalini ve Kırım’ı ilhak etme çabalarını asla kabul etmeyeceğiz. Ambargolar Rusya, Kırım’ı Ukrayna’ya iade edene kadar devam edecek” şeklinde konuştu.

Tillerson, Reuters tarafından yayınlanan açıklamasında ABD’nin ortaklarının Rusya’ya uygulanan ambargoları Donbas bölgesinden çekilene ve Minsk anlaşmasının yüklediği sorumluluklara uyana kadar sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

Rusya ve Ukrayna arasında, Fransa ve Almanya’nın garantörlüğünde, Belarus’un Başkenti Minsk’te imzalanan barış anlaşması AGİT tarafından doğu Ukrayna’ya 600 gözlemci gönderilmesini ön görüyordu.

Rusya, Doğu Ukrayna’ya gönderilecek 600 gözlemciye ek olarak bölgeye AGİT tarafından silahlı barış gücü de sevk edilmesini teklif etmişti. Ancak Avrupa ülkeleri bölgedeki sorunun giderilmesi için daha geniş kapsamlı girişimlerde bulunulmasını istemişti.