Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Kongo’da BM barış gücüne kanlı saldırı! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde dün BM barış gücüne yönelik yapılan bir saldırıda 14 kişinin öldüğünü, 40’tan fazla kişinin de yaralandığını bildirildi.

BM tarafından dün yapılan açıklamada, “Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde en az 14 BM gücü görevlisi öldürüldü ve birçoğu da yaralandı.” denildi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, saldırıyı BM’nin yakın tarihinde barış gücüne yönelik en kanlı saldırı olarak niteledi.

Açıklamada ayrıca, “Perşembe akşamı Müttefik Demokratik Güçleri, Kuzey Kivu’daki Monusco Barış Gücü’ne saldırdı. Saldırının ardından uzun süreli çatışmalar yaşandı.” İfadeleri yer aldı.

Guterres ise, “Uluslararası barış güçlerine yapılan bu kasıtlı saldırılar asla kabul edilemez ve bir savaş suçu oluşturmaktadır.” diyerek, saldırıyı kınadıklarını kaydetti. Ayrıca Kongo yetkililerini, olayı soruşturmaya ve suçluları derhal adalete teslim etmeye çağırdı.

Guterres: Bölgeye takviye birlikler gönderildi

Genel Sekreter, saldırının BM barış güçlerinin dünya genelinde karşılaştığı zorlukların bir göstergesi olduğunu belirtirken, bölgeye takviye birlikler gönderildiğini kaydetti.

Bir BM yetkilisi de, Perşembe günü geç saatlerde Kuzey Kivu bölgesine düzenlenen saldırıda barış gücü misyonundan çok sayıda görevlinin öldüğünü ve yaralandığını açıkladı.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkinin belirttiğine göre, çatışmalarda 14 kişi hayatını kaybetti, en az 40 kişi de yaralandı. Yetkili, çatışmalara dair ayrıntılı bilgi vermedi.

Resmi olmayan kaynaklara göre ise, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Kuzey Kivu bölgesinde Müttefik Demokratik Güçler isimli milis gücü tarafından düzenlenen saldırıda en az 10 Tanzanya Barış Gücü askeri hayatını kaybetti.

BM Barış Gücü olaya ilişkin açıklamasında, “Milis olduklarından şüphelenilen 5 Kongolu asker öldü. Ayrıca Doğu Kongo’da BM’ye bağlı bir üsse düzenlenen saldırıda 14 asker ölürken, 53 asker de yaralandı.” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Kuzey Kivu bölgesindeki yaralıların tedavisi için Kongo ordusuyla koordineli çalışıldığı açıklandı.

BM’nin yakın tarihinde barış gücüne yönelik en kanlı saldırı

BM sözcüsü Stéphane Dujarric de Twitter aracılığıyla yaptığı açıklamada, saldırının, BM’nin yakın tarihinde barış gücüne yönelik en kanlı saldırı olduğunu belirtti.

Diğer taraftan BM barış gücü operasyonlarından sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix, saldırı karşısında dehşet ve öfkeye kapıldığını Twitter hesabından duyurdu. Lacroix “Kalplerimiz ve dualarımız, barış gücündeki yoldaşlarımızla ve aileleriyle birlikte… Destek birimleri bölgeye ulaştı ve tıbbi yardımlara devam ediliyor.” açıklamasında bulundu.

Yerel güvenlik kaynakları, Müttefik Demokratik Güçleri’nin Kuzey Kivu’nun Beni bölgesinde geçtiğimiz Ekim ayından bu yana en az 40 kişiyi öldürdüğünü açıkladı.

Bu bağlamda kaynaklar, isyancıların Beni’deki orduya ait bazı kamplara saldırdığını ve rastgele ateş açarak bazı kişileri öldürdüğünü kaydetti.

Uganda Hükümeti ise, Müttefik Demokratik Güçleri’nin terör örgütü olduğunu söyledi ve ülkenin batısında ortaya çıkmaya başladığını ancak komşu Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne yayıldıklarını kaydetti.

Çatışmalar nedeniyle 1,7 milyon kişi evlerini terk etti

Doğu Kongo bölgesi, birçok yerli ve yabancı silahlı isyancı grupların varlığından ötürü istikrarsız bir duruma tanık oluyor. BM tarafından yayınlanan bir bildiriye göre, 2016’dan bu yana bölgede yaşanan birçok silahlı çatışmada binlerce sivil hayatını kaybetti. Kongo’da devam eden çatışmalar, bu yıl içerisinde 1,7 milyon kişinin evlerini terk etmesine neden oldu. Yardım kuruluşlarına göre, sivillerin evlerini terk etmesi en çok Kongo Cumhuriyetini etkiliyor.

Öte yandan geçtiğimiz yıl seçimlerin gerçekleştirilmesi sebebiyle çatışmalar daha da arttı. Ülke, toprakları kontrol etmek isteyen milisler arasında birçok çatışmaya sahne oluyor.

Norveç Mülteci Konseyi yaptığı açıklamada, “Şiddetten kaçan insanların boyutu kanıksanan sayıların ötesinde… Suriye, Irak ve Yemen’dekileri kat ve kat geride bırakıyor.” dedi.

Uluslararası Göçmenleri İzleme Merkezi, bu yıl içerisinde her gün 5500 kişinin çeşitli nedenlerden dolayı evlerini terk ettiğini açıkladı.

Enformasyon Bakanı Lambert: Evini terk eden kişi sayısı 1 milyondan az

Kongo’nun Enformasyon Bakanı Lambert Mende ise bir İngiliz kanalına yaptığı açıklamada, “Evini terk eden kişi sayısı, belirtilenden azdır.” diyerek bu sayının bir milyona ulaşmadığına dikkat çekti. Mende, bu kişilerin, komşu ülkelerden ikamet ettikleri evlerine geri döndüklerini de kaydetti.