Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Filistin’de çatışmalar devam ediyor! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Filistin, Arap ve İslam şehirlerinde ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına karşı başlayan gösteriler devam ederken, işgal altındaki Filistin topraklarında işgalci İsrail ile patlak veren çatışmalarda da onlarca kişi yaralandı. Bu bağlamda bir Filistinlinin Kudüs’te bir işgalciyi bıçakladığı ve işgalcinin durumunun ağır olduğu bildirildi.

İsrail işgal polisi tarafından yapılan açıklamaya göre, Batı Şeria’daki Nablus’tan 24 yaşındaki Yasin Ebu el-Kur’a adlı Filistinli, işgal altındaki Kudüs’te bir İsrail güvenlik görevlisini bıçakladı. İsrail hastane kaynakları, yaralının durumunun ağır olduğunu söyledi.

Olaydan sonra Filistinli genç olay yerinden kaçtı

İsrail tarafından yayınlanan bir videoda, İsrailli güvenlik görevlisinin, çantaları kontrol ederken bir genç tarafından aniden bıçaklandığı görülüyor. Filistinli genç, işgalci polisler veya Yahudi yerleşimciler tarafından yakalanmadan alandan kaçıyor.

Olay yerine gelen bir sağlık görevlisi, İsrailli askerin kanaması olduğunu belirtirken, yaralının Kudüs’teki Shaare Zedek Hastanesine nakledildiğini bildirdi.

Hastane sözcüsü tarafından yapılan açıklamada ise, yaralının bilincini kaybettiği ve hastaneye geldiğinde solunum yetmezliği yaşadığı açıklandı.

İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet (Şabak), Filistinli saldırganın Batı Şeria’da çalışma iznine sahip olduğu ancak İsrail’de çalışma izninin olmadığını kaydetti. Şabak ayrıca, söz konusu Filistinlinin, Devlet Başkanı Mahmud Abbas liderliğindeki Fetih Hareketi’ne mensup olduğunu belirtti.

Saldırılarda 58 Filistinli yaralandı

Dün Ramallah, el-Halil, Tulkarm, Beytüllahim ve Gazze Şeridi’ndeki ayrım duvarının çevresinde Filistinliler ve İsrailliler arasında çatışmalar patlak verdi. Çatışmalar sırasında Filistinliler, taş ve boş şişeler fırlatırken, İsrailliler de canlı ve plastik mermiler, gaz ve ses bombaları ile karşılık verdi. Filistin Kızılay’ı ise, dün Batı Şeria ve Gazze’de 58 Filistinlinin yaralandığını duyurdu.

ABD kuruluşları boykot edildi

İsrail Güvenlik Bakanı, çatışmaların sonlanacağı yönündeki umudunu dile getirirken, Filistinli gruplar da çatışmaları tırmandırma sözü verdi. Filistinli gruplar, günlük programları kapsamında “Öfke Cuması” kararı alırken, düzenlenen protesto gösterilerine işgal altındaki Filistin topraklarından yüzlerce kişi katıldı. Bu bağlamda, Trump’ın söz konusu kararına karşı proteste yürüyüşleri düzenlendi. Kudüs’teki bir Filistin Komitesi, Trump’ın Kudüs kararına tepki olarak ABD kuruluşlarının boykot edildiğini açıkladı.

İslam ülkelerinde Kudüs protestoları

Birçok Arap ve İslam ülkesinde de Trump’ın kararını protesto etmek için düzenlenen gösteriler devam ediyor. Bu kapsamda Mısır’daki el-Ezher, Kahire ve Ayn Şems üniversitelerinde protesto gösterileri düzenlendi. İstanbul’da da binlerce kişi gösteri yaparken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada İsrail’i “çocukları öldüren terör devleti” olarak nitelendirdi. Ayrıca dün Rabat’ta “Filistin İçin Ulusal Çalışma Grubu” ve “Filistin Mücadelesini Destekleme Derneği” tarafından düzenlenen yürüyüşe on binlerce Faslı katıldı. Göstericiler, Trump’ın söz konusu Kudüs kararını kınarken, bu yönde sloganlar attı.

Pakistan, Endonezya ve Afganistan’da da binlerce Müslüman, Trump’ın Kudüs kararını kınamak için ABD diplomatik misyonları önünde toplandı. Cakarta’da göstericiler ellerinde Filistin bayrakları ve “Filistinlilerle beraberiz”, “Filistin için dua” yazılı dövizler taşıdı.

Diğer taraftan Papa Franciscus, dün bir açıklama yaparak, herkesi yeni bir şiddet döngüsünden kaçınarak bilgelikle hareket etmeye çağırdı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, Trump’ın Kudüs kararının İsrail- Filistin barış anlaşmasını tehlikeye attığını kaydetti.