Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Putin ve Sisi nükleer konusunda anlaştı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile, Mısır’da nükleer enerji santrali kurulması ve nükleer yakıt sağlanmasına ilişkin bir anlaşma imzaladı. İmza töreni, Kahire’de düzenlendi.

Anlaşmayı, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) Başkanı Aleksey Lihaçev ve Mısır Elektrik ve Yenilenebilir Enerji Bakanı Muhammed Şaker imzaladı.

“Rusya’nın rolünü takdir ediyorum”

Ortak basın toplantısında konuşan Sisi, “Filistin meselesinde Rusya’nın rolünü takdir ediyorum. Kudüs ile ilgili uluslararası kararlara saygı gösterilmeli ve uzlaşma konusundan vazgeçmemeli” değerlendirmesinden bulundu.

Putin ile Suriye ve Libya’daki durum hakkında görüştüklerini ifade eden Sisi, ‘Suriye’deki gerginliğin azaltılması alanlarının genişletilmesi, Cenevre görüşmeleri sürecinin politik bir çözüme ulaştırılmasını destekleme ve Libya’daki güvenlik ve siyasi boşluğun önüne geçmeye karar verdik. Libya’da askeri kurumu birleştirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Sisi, terörle mücadele konusunda ise şunları söyledi: “Terörle mücadele konusunda bilgi alışverişi yapmaya karar verdik.”

“Mısır güvenilir kaynağımız”

Rusya Devlet Başkanı Putin ise, “Rusya, Mısır ile işbirliğinin güçlendirilmesine önem veriyor, Mısır Ortadoğu’daki güvenilir bir ortağımız. Biz Mısır ile askeri işbirliğinin genişletilmesi konusunda anlaştık” diye konuştu.

31 Ekim 2015’te Sharm-el Şeyh’ten havalanan Rus yolcu uçağı kazasından sonra ilk kez Mısır’a gelen Putin, “Rusya Mısır seferlerine devam etmeye hazır. Mısır havaalanlarında güvenlik seviyesini yükseltti” dedi.

Sisi, 4 Eylül’de Mısır’ın ‘Debaa’ nükleer enerji santralini kurmaya ve anlaşmayı imzalamaya hazır olduğunu açıklamıştı.

Anlaşma 2015’te imzalandı

2015 Kasım ayında ise Nuclear Stations Authority tarafından temsil edilen Mısır ile Rosatom şirketi tarafından temsil edilen Rusya arasında Debaa nükleer enerji istasyonu kurmak için bir anlaşma imzalanmıştı.

Toplam çalışmalarının yüzde 80’ini Rusya, yüzde 20’sini ise Mısır karşılayacak.

Toplam maliyeti 30 milyar doları bulan Debaa Nükleer Santral Projesi’nde, her biri 1200 MW kapasiteli 4 ünitenin yapımının 2028-2029 yıllarına kadar tamamlanmasının planlanıyor.