Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Abbas ve Sisi, ABD’nin Kudüs kararını görüşmek üzere bir araya geldi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, dün, başkent Kahire’de bir araya geldi. Yapılan görüşmede, Mısır’ın ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve ABD Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıma kararını tanımadığı belirtildi.

Toplantının ardından Mısır Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklama, iki lider ‘Koordinasyon ve yoğun istişareleri sürdürme ve Filistinlilerin ‘başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma’ haklarının korunması için ABD’nin son kararını oy birliğiyle reddederek, uluslararası bir tutum takınma’ konusunda anlaşmaya vardı.

Açıklamada, Sisi’nin Kudüs’ün tarihi ve hukuki durumunun korunması gerektiğine ilişkin ülkesinin değişmez pozisyonuna vurgu yaptığı, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız devletlerini kurma konusunda, Filistin halkının meşru haklarını desteklemeyi sürdüreceğini kaydettiği belirtildi. Sisi, ABD’nin Kudüs kararı karşısında Filistin uzlaşısının ‘vazgeçilmez stratejik bir seçenek’ olduğuna vurgu yaptı.

Filistin Devlet Başkanı Abbas ise, “ABD’nin kararının sürpriz olduğunu ve Filistin yönetiminin 1967 sınırları uyarınca çözüme ulaşma konusundaki esnek ve istekli tavrına rağmen bu adımın atıldığını” belirtti.

Abbas, Sisi ve Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile görüşmesinin ardından, dün başladığı Mısır ziyaretini tamamlayarak, İstanbul’da İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında katılmak üzere Kahire’den ayrıldı.

“Bu karar, ABD’nin rolünü zayıflattı”

Arap Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre, Ebu Gayt, Birliğin, Filistinlilerin ABD’nin Kudüs kararına karşı sergileyeceği her tutuma destek vermekten geri durmayacağını ifade etti. Ayrıca Gayt, kararın Filistin ve İsrail arasındaki barış sürecindeki ABD’nin rolünü zayıflattığını kaydetti.

Arap ülkelerinin tamamının, Trump’ın Kudüs kararına karşı çıktığını ve kararı kınadığını belirten Ebu Gayt, Birliğin, konuyla ilgili medya ve diplomasi alanlarındaki her türlü hareketliliği takip edeceğini vurguladı.

Arap Parlamentosu da, Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin sonlanması ve başkenti sonsuza kadar Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması için olağanüstü bir Arap Zirvesi düzenleme çağrısında bulundu.

Parlamento, dün, Trump’ın Kudüs kararının etkilerini görüşmek üzere olağanüstü bir oturum düzenledi. Oturumda, Trump’ın kararına karşı uluslararası destek sağlanması hedefiyle Arap Birliği ve Filistin yönetimi ile koordinasyonun güçlendirilmesine karar verildi.