Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Lübnan Enerji Bakanı: Petrol lisansları şeffaflıkla verilecek | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan Enerji Bakanı Sezar Abi Halil, Total, Novatek ve Eni SPA’ya, Lübnan’ın 2 deniz sahası bloğunda petrol ve doğal gaz izni verilmesi dair lisans çıkarma sürecinin şeffaflıkla yürütüleceğini söyledi. Kota uygulanacağına dair iddiaların cevaplanmaya değer olmadığını belirten Halil, “Bu herkesin gözü önünde sürdürülen şeffaf bir süreçtir” dedi.

Konuya ilişkin olarak, dün düzenlediği basın açıklamasında, Enerji Bakanlığı ve Petrol kurumunun lisans verilmesi için iki hedef belirlediğine ve bu hedeflerin gerçekleştirildiğine işaret eden Halil, “Şirketlere yetkileri kapsamında teknik sunumlarını yapma çağrısında bulunduk ve beş petrol kuyusu açılması konusunda garanti aldık. Petrol kuyularının açılmasına 2019 yılında başlanacak. 2018 yılı hazırlık yılı olacak” şeklinde konuştu.

Proje Lübnan’a büyük bir mali gelir sağlayacak

Hazırlık sürecinin iki deniz bloğunun hazırlanması işlemine paralel ilerleyeceğini, kuyu açma işleminin ise daha sonra başlayacağını belirten Halil, “Bu lisansların önemi petrol faaliyetlerinin Lübnan’a büyük bir mali gelir sağlaması, yeni iş imkanları oluşturulması ve Lübnanlı üreticilere öncelik verilmesinden ileri geliyor. Bununla birlikte, az maliyetli yerel bir enerji kaynağı kurulması sağlanacak. Bütün üretim tesislerimiz doğal gaz alanında da çalışabilir” ifadelerini kullandı.

Halil, açıklamasında, şunları söyledi; “Şirketlerle yoğun bir müzakere süreci geçirdik. Yapılacak anlaşmalara dair çeşitli alternatifler sunduk. Anlaşma, Lübnan devletinin istediği gibi imzalandı. Lübnan, herhangi bir düzenleme olmaksızın anlaşma imzalayan ender ülkelerden biridir. Şirketlere, Hükümetin onayını bildireceğim.”

“Lübnan petrol planı üzerinde çok çalışmalı”

Öte yandan, Islah ve Değişim Topluluğu Milletvekili Ziyad Esved, konuya dair yaptığı açıklamada, “Lübnan’ın üzerinde çokça çalışılması gereken bir petrol planı var” dedi. Esved, bir radyo kanalına yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “Lübnan halkına tanıtılan bu proje, egemen akla değil ülkenin geleceğine yapılmış bir yatırım olması açısından büyük önem taşıyor.”