Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İran’a uçak satışı yapan ABD’li şirketlere kontrol sıkılaştırılıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Temsilciler Meclisi üyeleri, perşembe günü Kongre tarafından çıkarılan ABD uçaklarının İran’a satışı esnasında gözlem ve incelemeleri sıkılaştırma konusundaki yasa tasarısını onayladı.

Tasarı, 4 Cumhuriyetçi, 23 de Demokrat kanattan üyenin de aralarında olduğu toplamda 252 oyla kabul edildi.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından sunulan tasarıda ABD şirketlerinin İran’a uçak satışı konusunda Kongre’ye rapor vermesi ve bu satışların İran rejimi tarafından nasıl finanse edildiğini raporlaması talep ediliyor.

Tasarının amacı İran Hava Yolları’nın (İran Air), Amerikan uçak üreticisi Boeing’le 2016 yılında imzaladığı anlaşma sonrasında en çok rağbet gören başta yeni nesil 737 serisi ile 777-300ER ve 777-900ER tipi olmak üzere İran’a verilen toplamda 50 uçağın kontrol edilmesi.

Yapılan yorumlar yeni yasa tasarısının İran’a uçak satışlarının azaltacağı ve dolayısıyla Tahran’ın imzaladığı nükleer anlaşmaya yönelik ABD’nin yükümlülüklerini kaldıracağı yönünde. Bunun anlaşmayı iptal etme yönünde atılan bir adım olduğu belirtiliyor.

Cumhuriyetçi kanat, mevzuatın İran’a uçak satışı yapılmasını engellemeyeceğini ancak Hazine Bakanlığı’nın talimatıyla İran şirketinin satın aldığı uçakların ve finansmanının nasıl sağlandığını Kongre’ye bildirilmesini şart koştuğunu savundu.

Demokratlar ise tasarının İran’ı tahrik edebileceğini ve nükleer anlaşmayı terk etmesine yol açabileceğini öne sürdü.

Siyasi yorumcular mevzuatın uygulamanın mahkemelerde değil ulusal güvenlik düzeyinde belirleyici olabileceğini belirtti. Ayrıca mevzuatın İran’ın terör faaliyetlerinden etkilenen bir ABD’linin 43 milyar doların üzerinde tazminat almasına kapı araladığını hatırlattı.