Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İdlib kırsalındaki saldırıda onlarca ölü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suriye Rejim Güçleri, Halep’in güneyi ve Hama’nın doğu ve kuzey kırsallarında muhaliflerin kontrolü altında bulunan bölgeleri bombalama operasyonlarına hız verdi.

Suriye’nin kuzeyindeki İdlib iline bağlı çatışmasızlık bölgesinde yer alan bir köye düzenlenen hava saldırısında 7’si çocuk 19 sivil hayatını kaybetti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), saldırının Ruslar tarafından düzenlenme ihtimaline değindi. Rusya Savunma Bakanı saldırın sorumluluğunu reddetti. Rus haber ajansının bildirdiğine göre, Rus Bakanlığı açıklamasında, Rus hava kuvvetlerinin uçakları bu bölgede uçuş yapmadığı belirtildi.

Saldırıda 19 kişi hayatını kaybetti

SOHR, Maarşurin köyünde gece gerçekleşen saldırılarda 19 kişinin hayatını kaybetmesinin yanı sıra 25 kişinin de yaralandığını bildirdi. Fransız Haber Ajansı, (AFP) İdlib’in güneyindeki Maarşurin’de binaların hedef alındığını ve hedeflenen binaların sadece kalıntılarının kaldığını bildirdi.

Köy sakinlerinden Zahid Ebu Abdu “Hepsi sivilllerin evleri” diyerek yıkılan binaları işaret etti. SOHR, aralarında Heyet Tahrir Eş-Şam’ın da (HTŞ) bulunduğu İslam birliklerinin kontrolünde olan Maarşurin köyünü Rus savaş uçaklarının hedef aldığını söyledi.

İdlib, Suriye’deki dört gerilimi azaltma bölgelerinden biri. Muhalifler, rejim güçlerinin, özellikle Hama’nın kuzeybatı kırsalında askeri bir operasyona hazırlanmak için İdlib’in taraflarında harekete geçtikleri yönünde bilgiler paylaşmıştı.

Rejim güçleri yeni bir cephe açıyor

Muhalif Enab Baladi sitesinde yer alan habere göre, rejim güçleri ve milisleri Hama doğu kırsalında yeni bir cephe açmak için şehrin kuzeyindeki iki bölgeden harekete geçtiğini belirtti. Rejim bu hamleler Lataminah kasabasına ele geçirmek istiyor.

Latamina, Rus savaş uçaklarından yoğun hava saldırısına maruz kaldı. Rusya Ceyşul İzze grubu Halfaya kasabasına yönelik son askeri operasyondan sonra yoğunluğu artırdı.

Rejimden geniş çaplı operasyon

Rejim güçleri de kontrolü yeniden sağlamak amacıyla muhaliflerin kontrolündeki Halep’in güney kırsalında ve Hama’nın kuzeydoğusunda geniş çaplı bir saldırı düzenledi.

Rapor göre rejim kuvvetlerinin, Kaplan Kuvvetleri adıyla bilinen birliğin komutan General Süheyl el-Hassan’ı görevlendirdi. El-Hassan Deyr-i Zor’daki son savaşlarında ele geçirilen silahlar da dahil olmak üzere askeri desteklerle birlikte Hama’nın kuzeydoğu kırsalına ulaştı.

Rejimin güçleri Ebu el-Duhur hava alanına ulaşmak için İdlib vilayetine girmeye çalışıyor. Rejim bu çerçevede üç cephe açtı. İlki, Halep’in güney kırsalındaki Hass dağı ve Resmu-Seyyale, İkincisi Hama’nın doğusundan başlayıp Rahcan bölgesine uzanan cephe, Üçüncüsü ise, Hama kuzey kırsalından başlayıp ekim ayında kaybettiği Ebu Dali köyüne ulaşmaya çalıştığı cephe.

HTŞ, Hama kırsalında rejim güçlerini durdurdu

Rejimin güçleri HTŞ karşısında askeri gerileme yaşadı. Dorar eş-Şamiyye sitesinde yer alan habere göre; HTŞ dün rejim ve milisleri tarafından muhalefet kontrolünde bulunan Hama’nın kuzeyinde ve Halep’in güneydeki köylerine yapılan iki ayrı saldırıyı durdurdu. Ebaa Haber Ajansı’na göre ise; HTŞ birlikleri Hama’nın kuzeyinde ilerlemeye çalışan rejim güçlerinden aralarında bir subayın da bulunduğu birçok kişiyi öldürdü. Ayrıca Halep’in güneyindeki iki saldırıya da karşı koydu.

Rejim basınında çıkan haberlere göre, Halep’in güneyindeki Han Tuman beldesine ayrılıkçı birlikler saldırı düzenledi ve rejim güçleri saldırıya karşı koydu.

Bölgede yeni bir ilerleme kaydetme girişiminde olan Rejim kuvvetleri, Şam’ın güneybatı kırsalında askeri operasyonlarını sürdürmekte. Muğr el- Mir, Beyt Cin çiftliğini ve Beyt Cin’i onlarca füze, roket ve topçu atışlarıyla yoğun bombardımana tuttu.