Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Türkiye’nin operasyon ihtimaline karşı Afrin diken üstünde | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Afrin kent merkezinde hayat normal seyrinde ilerlerken son zamanlarda bölgede Türkiye’nin askeri operasyon yapma olasılığının artması ile halk kullanacakları sığınaklarını gıda ve ihtiyaç malzemeleri ile doldurmaya başladı.

Afrin’in yerel yöneticilerinden Canyar, bölgedeki yetkililerin hafta boyunca yoğun toplantılar düzenlediklerini söyleyerek, “Sokak ve mahallelerden sorumlu olan komisyon başkanlarından, Türk askerinin bir operasyon gerçekleştirmesi halinde vatandaşların kullanacağı sığınakların hazır olup olmadığını kontrol etmelerini istedik” açıklamasında bulundu.

2013 yılının başında Suriye rejim güçlerinin geri çekilmesi, nüfusun çoğunluğunu oluşturan Kürtlere Cezire özerk bölgesi, Kobani ve Afrin gibi üç bölgede yerel yönetim kurma fırsatı vermişti.

Hatay sınırındaki Afrin, Kobani ve Cezire’nin aksine Suriye’nin kuzeyindeki diğer Kürt bölgelerine nispeten daha uzakta yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’nin kuzeyindeki kentleri teröristlerden temizlemek için kararlı olduğunu birçok defa dile getirdi.

Afrin Yürütme Kurulu Başkanı ise yaptığı açıklamada, “Federal sistemi seçen bölge halkının bu kararını bozmaya yönelik bir girişim ve Suriye topraklara girmeyi meşrulaştırmak için terörle mücadele bahanesi, ancak terörizme destek olur” iddiasında bulundu.

Arazisi Türkiye sınırına yakın olan bir çiftçi, bölgedeki çiftçilerin askeri araçların sürekli kendi arazilerine girmesinden dolayı şikayetçi olduklarını aktardı. Açıklamalarında “Bir süredir bu tehditleri görüyoruz. Fakat bizi korkutamıyorlar. Bu eylemler ile topraklarımızı ve evlerimizi terk etmemizi sağlayıp, bizi göçe zorlamak istiyorlar. Burası benim ülkem ve buradan çıkmayacağım” diye konuştu.

Medyada çıkan haberlere göre, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Afrin’in karşısında yer alan Suriye sınırı boyunca askeri takviyeye devam ediyor.

Kürt Birlik Partisi Genel Sekreteri Muhiddin Şeyh Ali, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada Türkiye’nin Afrin’e yönelik adımlarının hafife alınmaması gerektiğini söyledi.
Şeyh Ali, “Afrin’in kırsal ve köylerine sık sık gönderilen top atışı ve keşif uçuşları ile bu hamleler en üst seviyeye çıktı” dedi.

Son zamanlarda bölgede kaydedilen hareketliliğin Türkiye’nin yaşadığı iç ve dış krizlere bağlı olarak geliştiğini vurgulayan Genel Sekreter, “Ancak bölge sakinleri, Kürt birlikler ile aynı safta yer alıp kendilerini savunmaya hazır” ifadelerini kullandı.