Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rus muhalif Navalnıy’dan başkan adaylığı başvurusu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rus Muhalif Aleksey Navalnıy, önümüzdeki Mart ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Vladimir Putin’e rakip olmak için adaylığın önünde bulunan ilk engeli aşarak gereken desteği topladığını ifade etti.

Destekçilerinin ülke çapında 20 şehirde gerekli imzaları toplamalarına üzere bir araya gelmelerine rağmen Navalnıy’ın, hakkındaki yolsuzluk suçlamaları ve adaylığının yasadışı olması nedeniyle seçimlere dahil olması beklenmiyor.

Moskova’da binlerce kişiye hitap etti

BBC’nin aktardığı bilgilere göre, Navalnıy, başkent Moskova’da binlerce kişiye hitap ettiği konuşmasında, Putin’in ‘kötü bir lider’ olduğunu ve seçimlere girmesine izin verilmediği takdirde boykot çağrısı yapacağını söyledi.

Birçok kişi Navalnıy’ı (41 yaşında), Joseph Stalin’den sonra Rusya’nın en uzun süre iktidarda kalan ve dördüncü kez seçimlere girmeye hazırlanan Cumhurbaşkanı’na rakip olabilecek tek güç olarak görmekte.

500 imza toplandı

Putin’in en büyük rakiplerinden Navalnıy, adaylık için Rusya’daki 20 şehirden 500 imzaya topladı. Twitter üzerinden imzaları topladığını duyuran Navalnıy, “Aktif oylama gruplarının desteğiyle artık resmen aday oldum. Ülke çapında bu kampanyaya katılan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Navalnıy, toplanan imzaların, seçim komisyonuna adaylığını onaylamak üzere baskı unsuru olmasını umuyor.

“Sen kötü bir lidersin”

Rus Muhalif, Cumhurbaşkanı Putin’i, ülkeyi; kendisi, ailesi ve arkadaşları için kişisel zenginleştirme kaynağı haline getirmekle suçladı. Navalnıy eleştirini şöyle sürdürdü; “Bu neden başkanlığa devam etmemen gerek. Sen kötü bir lidersin.”

Putin, muhalifleri darbe yapmakla suçlamıştı

Bu ayın başlarında, aday olacağını açıklayan Putin, muhalefeti bir ‘darbe’ gerçekleştirmeye çalışmakla suçlayarak, buna asla izin verilmeyeceğinin altını çizdi.

Muhalifler, Navalnıy’ın seçimler adil gerçekleştiği takdirde Putin’i hezimete uğratabileceğini düşünüyor. Geçen hafta AP’ye verdiği röportajda Navalnıy, seçimlere girmesine ve medya araçlarını geniş çaplı kullanmasına izin verildiği takdirde kazanacağını vurguladı.

Navalnıy, 3 defa hapse atıldı

Navalnıy, bu yıl, yasalara aykırı bir şekilde halka açık toplantılar ve mitingler düzenlemesi nedeniyle üç defa hapse atıldı. Navalnıy, Kremlin’in kasıtlı olarak siyasi emellerini yok etmeye çalıştığını iddia etti.

AİHM, Rusya’yı tazminata mahkum etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, (AİHM) ekim ayında, Navalnıy’ın 2014 yılında hakkında çıkan sahtekarlık suçlanmasının ‘adaletsizlik’ olarak nitelendirmişti. Moskova’yı tazminata mahkum etmişti.

Birleşik Rusya’dan Putin’e destek

İktidarda bulunan Birleşik Rusya Partisi, dün Putin’e (65 yaşında), Mart ayında yapılacak olan seçimlerde, altı yıl sürecek olan yeni bir dönem başkanlığını kazanması için gerekli tüm desteği sunma sözü verdi.

Komünist Parti adayını açıkladı

2016 seçimlerinde ikinci sırada yer alan Rusya Komünist Partisi, dün, Pavel Grudinin’i (57 yaşında) aday gösterdiğini açıkladı.

Bugün, yatırımcıları dolandırmakla suçlanan Gayrimenkul Geliştirme Uzmanı Sergei Polonsky, başkanlık seçimlerine girmek için gerekli olan oyu topladı.

Seçimlere adaylığını koymak isteyenler arasında, 1990’ların başında babasının Putin’i yönettiği radyo ve televizyon sunucusu Ksenia Sobchak ve gazeteci Yekaterina Gordon da yer almakta.