Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Lübnan’nın kuzeyindeki Aleviler seçim hazırlıklarına başladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan’ın kuzeyindeki siyasi tarafların Trablusşam’da düzenlenecek seçimler için yarışı sürüyor. Görünüşe göre Aleviler, ittifak temelinde “Cebel Muhsin halkının koşullarını iyileştirmek” için seçim hazırlıklara başladı. “Haklarını geri kazanma” sloganı daha yüksek sesle dillendirilmeye başlandı.

Alevi oyuna karşı verilen karşıt kampanyalar bugün oluşan, yeni bir değil. Son istatistiklere göre kentteki Alevi seçmenlerin sayısı 16 bin. Trablusşam’daki Müslüman ve Hıristiyan seçmenlerin sayısı da toplam 224 bin

Hazırlıkların hızlandırılması için Özgür Yurtsever Hareketi, Cebel Muhsin’de bir ofis açtı. Bölgedeki en büyük temsilci olan ve Suriye rejimini destekleyen Arap Demokrat Partisi ile Alevi İslam Meclisi de bu durumdan hoşnut değil. Arap Demokrat Partisi, 2005 seçimlerinden bu yana parlamentoda temsil edilmedi.

Özgür Yurtsever Hareketi’nden bir kaynak, Şark’ul Avsat’a yaptığı açıklamada hareketin amacının “Alevilerin ve Trablusşam’daki diğer grupların en şekilde temsil edilmesi” olduğunu belirtti. “Ofisler eğlence olsun diye a.olmadı. Üyelik için başvuru işlemlerini yapmak, Trablus halkı ve Aleviler içindeki sorunları görmek için açıldı” ifadesini kullandı. Kaynak konuyla ilgili başka bir ayrıntı ise vermedi.

Arap Demokrat Partisi ise “yaşananlar geçici bir yaz bulutu” benzetmesinde bulundu. Cibran Basil’in ofis açmasıyla son bulduğunu duyurdu. Parti kaynaklarından bir diğeri de Şark’ul Avsat’a “Biz Özgür Yurtsever Hareketi’nin halen müttefikimiz olduğunu ancak aramızda farklılıklar bulunduğunu söyledik. Şu an sadece bu farklar daha da belirginleşti” açıklamasında bulundu.

Aleviler ile Özgür Yurtsever Hareketi arasındaki ittifakta ise sorunlar baş gösterdi. Zira Arap Demokratik Partisi’nin ittifakı, tarihsel olarak milletvekili Süleyman Franjiye tarafından yönetilen Marada Hareketi ile olmuştur.

Arap Demokratik Partisi’ne ait bir kaynak, Marada Hareketi’nin Özgür Yurtsever Hareketi ile olan yakınlaşması hakkında açıklamalarda bulundu. Açıklamada “Her iki taraf da müttefikimiz. Marada halen müttefikimizdir ve halen iyi ilişkilerimiz bulunuyor. Bu bizim için değişmedi. Seçimlere yönelik kurulacak ittifaklar hakkında konuşmak için ise henüz erken” dedi.

Kaynak açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“ Arap Demokrat Partisi için önemli olan Cebel Muhsin halkının durumunu iyileştirmektir. İstihdamdan ve kamu hizmetlerinden mahrumlar. Parti’nin Genel Sekreterliği bir sonraki savaşın haklarını geri kazanmak için olacağını söyledi. Tabii burada kastedilen askeri değil, siyasi anlamda bir savaş.”

Aleviler ise siyaset arenasındaki hamlelerine seçim ittifakları kurulmadan çok önce girdi. Alevi İslam Meclisi, atılacak adılar konusunda Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn’a mesaj gönderdi.